Körülbelül 60 ezer eltartottnak kell járulékot fizetnie mától

Áprilistól megszűnik a társadalombiztosításban az eltartotti jogviszony, aminek következtében azoknak is kell járulékot fizetniük, akik eddig közeli hozzátartozójuk biztosítása alapján részesültek egészségügyi ellátásban, például a háztartásbeli feleség a férj jogviszonya után. Körülbelül 60 ezer embernek kell az új szabály alapján havi csaknem 6 ezer forintot fizetnie.

A jelenlegi nyilvántartás szerint 136 ezren vannak, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy eltartotti jogviszonyuk van, ám több, mint 50 százalékuknak lett időközben máshonnan – például munkaviszonyból származó – társadalombiztosítási jogosultságuk is, de ezt a változást nem jelentették be az OEP-ben – mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője.

Valószínű tehát, hogy körülbelül 60 ezren kerülnek abba a helyzetbe, hogy eldöntsék: valamely hozzátartozójuk a jövőben két ember ( a saját maga és hozzátartozója) után fizet járulékot vagy bejelentkezik külön az APEH-nál és úgy rendezi a legalább a minimálbér 9 százalékát kitevő egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami most nem egészen 6 ezer forint.

A hatályos szabályok szerint majdnem százféle jogviszony alapján válhat valaki biztosítottá, aki ezek bármelyikébe beletartozik, azt nem érinti a változás. Vagyis nem maradnak ellátatlanul például a 18 éven aluliak, a felnőtt, nappali tagozaton tanuló egyetemisták, főiskolások, a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden, gyeten lévők, az álláskeresési pótlékban vagy különféle szociális ellátásban részesülők, de még a börtönök elítéltjei sem.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint az érettségiző fiataloknak is fizetniük kell járulékot. Hiába tudja biztosan egy végzős középiskolás, hogy ősztől felvették egy felsőoktatási intézménybe – tehát újra alanyi jogon jár majd neki az egészségügyi szolgáltatás -, a vizsga utáni naptól a főiskola/egyetem megkezdéséig magának kell rendeznie a biztosítást.
A friss diplomásokkal szemben sem toleráns az új szabályozás, hiszen kevés végzősnek lesz azonnal munkája. Például a tanári szakokon diplomázók biztosan csak hónapokkal az utolsó vizsganap után kezdhetnek dolgozni, hiszen akkor kezdődik az iskolaév. Ez alatt az idő alatt nekik is kötelező a járulék fizetése.

Az APEH-ben nem tudták megmondani, hogy eddig hányan adták be azt a nyomtatványt, amellyel bejelentkeznek a járulékfizetők közé.