Kortársak és nagy elődök az idei miskolci operafesztiválon

Akt.:
Kortársak és nagy elődök az idei miskolci operafesztiválon
Miskolc, Budapest – Az opera műfaja sokszínű. Ezt bizonyítja a Bartók Plusz Operafesztivál ez évi kínálata.

Az idei Bartók Plusz Operafesztivál méltóképpen kíván megemlékezni Kodály Zoltánról, a halhatatlan zenepedagógusról és zeneszerzőről (születésének 135., halálának 50. évfordulójára emlékezünk), de szeretné bemutatni az opera műfajának sokszínűségét is, valamint megismertetni a közönséggel a kortárs, magyar operaszerzők remekműveit. A keddi budapesti programhirdető sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely fesztiváligazgató sorolta, mi mindenre lesz érdemes jegyet váltani a június 16-án kezdődő és június 25-éig tartó operafesztiválon. A fesztivál szervezőinek segítséget jelent, hogy a kormány a több éves Kodály-program első ütemének költségvetéséből 200 millió forinttal támogatja a zenei rendezvénysorozatot.

img_4954

Ősbemutatók

A nyitó hangversenyen Kodály Zoltán: Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus című műve, valamint ősbemutatóként Fekete Gyula: Csellóverseny című zenekari kompozíciója csendül fel. Fekete Gyula zeneszerző a sajtótájékoztatón annyit jegyzett meg: rendkívüli megtiszteltetésnek vette a felkérést, hogy a nyitó hangversenyre művet komponáljon. Azért gondolt csellóversenyre, mert Kodály Zoltán is csellista volt.

Június 22-én a Magyar Állami Operaház előadásában tekintheti meg a közönség Kodály: Székely fonó című daljátékát. Méghozzá az Ezrek operája sorozaton belül. Különlegessége lesz, hogy néhány száz forintos jeggyel a színházban nézhető majd meg az előadás, de a kivetítőn a Nyári Színház közönsége is megtekintheti.

Kodály Zoltán kórusszerző munkássága is kiemelkedő volt. Erre emlékezik a fesztivál a Kodály Kórustalálkozóval és a nemzetközi Europa Cantat kórustalálkozóval június 24-én és 25-én.

Az ősbemutatók között Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita, Ittzés Tamás: Lutherek, valamint Mátyássy Szabolcs: Scaevola című alkotása, az operaíró verseny győztes műve hangzik el.

img_5056

Világhírű társulatok

A fesztivál kiváló, nemzetközi hírű együtteseket és társulatokat is elhoz Miskolcra: a Russian Chamber Philharmonic zenekar Nora Friedrichs koloratúrszoprán és Mihail Agafonov tenor közreműködésével június 25-én, az I Musici kamarazenekar június 20-án lép színpadra. A vendégjátékok sorát színesíti Szaegusza Sigeaki: Ifjabb Butterfly című operája és Leonard Bernstein: Candide című musical-operettje. A tíznapos rendezvényen előadások, tárlatok, utcai és szabadtéri programok is várják a látogatókat.

– Hegyi Erika –