Korszerűsítik a Mátai Ménes telepét

Akt.:
Máta, Miskolc – Jelentős turisztikai célú fejlesztések kezdődtek a híres hortobágyi lovas központban Mátán. Az 538 millió forintos beruházási projekt kivitelezési munkáit, közbeszerzési eljárást követően, a Jánosik és Társai Kft. végzi – tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. megbízása alapján a napokban elkezdődtek a munkálatok. Ennek részeként megújul a fedett lovarda. Itt új verseny- és gyakorlópályát alakítanak ki, bírói fülkéket építenek, és más helyre kerülnek a nézőtéri tribünök. A lovarda épülete új homlokzati burkolatot és korszerű világítást kap.

Átépítik az úgynevezett nyerges épületet is. Kicserélik a tetőhéjazatát, átalakítják a nyerges presszót és 7 férőhelyes lómosóval ellátott istálló bokszot építenek a tenyészkancák számára. A kispalás istállót elbontják. Helyén egy több mint ezer négyzetméter alapterületű fogadóépület készül. Itt lesz a recepciós és információs szolgálat. Ugyancsak itt helyezik el a ménes történetét és működését bemutató termeket, illetve egyéb kiszolgáló helyiségeket. A fogadóépület része lesz egy 8 férőhelyes, korszerű lóboksz is.

Teljesen átalakul az épületek környezete is. Bekötő utak épülnek. A nagy kapacitású parkolók térkőburkolatot kapnak. Több mint 4 ezer négyzetméteres füvesített területen 62 fát és 9 ezer cserjét fognak elültetni. Az öntözőrendszer telepítésekor kialakítanak egy 450 köbméteres kerti tavat is.

A sok szakmát megmozgató, összetett megbízás a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területén van. Szigorú követelmények között kell a munkákat, és a munkákhoz kapcsolódó egyéb tevékenységet, így a szállítást, hulladékkezelést elvégezni. A november végi átadási időpont rendkívüli kihívás a cég számára, amit összehangolt munkaszervezéssel kívánnak, jó minőségben teljesíteni – nyilatkozta Jánosik Lajos.

ÉM