“Korszakalkotó kezdeményezés volt”

Miskolc – Ötven évvel ezelőtt rendezték meg először a Miskolci Grafikai Biennálét, 2008-ig kétévente, onnantól három évente, így az idei a huszonötödik rendezvény.

A biennálét a Magyar Képzőművészek Szövetsége és a Miskolci Grafikai Műhely hívta életre. Már 1960 körül felvetődött a gondolat, hogy nagyobb teret kellene engedni a sokszorosított grafikának, hiszen a képzőművészetben is egyre nagyobb szerepet kap: míg korábban főleg illusztrációknál használták ezt a technikát, ez idő tájt egyre több önálló alkotás született.

Így 1961-ben rendezték meg az első grafikai biennálét Miskolcon a városi és a megyei tanács támogatásával. Korszakalkotó kezdeményezés volt ez, hiszen ez volt az országban az első, amely a sokszorosított grafikai eljárásokat állította a középpontba.

Miért éppen Miskolcon?

Hajdú Ildikó, a Miskolci Galéria gyűjteménykezelő muzeológusa szerint már évek óta működött ekkor az Alkotóház Miskolcon, ahol a sokszorosításhoz szükséges technikai eszközök is a művészek rendelkezésére álltak. Ezért az itt alkotó művészek  között is kialakult az igény, hogy ezekkel dolgozzanak, így az ő munkásságukból nőtt ki ez az irányzat.

A biennálék forgatókönyve mindig is az volt, hogy az adott technikával dolgozó alkotók önállóan adták be pályaműveiket. Ezekből válogatott, válogat a zsűri. Ez az anyag kerül a díjzsűri elé, ők választják ki a seregszemle nagydíjasát.

Rengeteg hazai művész indult a pályázatokon, sőt, a környező országokból is adtak be műveket. A biennálék során kialakult szokás lett, hogy az előző nyertes kamara-kiállításon mutatja be műveit. A seregszemlék célja mindig is az volt, hogy mind a szakma, mind a közönség megismerje, mi foglalkoztatja a kortárs képzőművészeket (a sokszorosított grafikai eljárásra fókuszálva), hogyan dolgoznak, milyen trendek jelennek meg. Kitekintést nyújt külföldre is, hiszen nem egyszer kísérte a rendezvényeket olyan kiállítás, amelyen más országok művészei mutatkoztak be.

 – ÉM-HM –