Korrupciós vizsgálat az EU-s intézményekben

Brüsszel – A belga rendőrség vezetésével nagyszabású nyomozás folyik Belgiumban, Luxemburgban, Olaszországban és Franciaországban állítólagos nemzetközi korrupciós ügyekben.

Kedden hajnalban a brüsszeli ügyészség nyomozói rajtaütésszerűen megszállták az Európai Bizottság székházának több irodáját, mintegy harminc helyen végeztek házkutatást, uniós hivatalnokok lakásában is, és a kihallgatások egész nap folynak.

Kiszivárgott hírek szerint a nyomozás mintegy három esztendeje indult meg, különféle közbeszerzési ügyekben történ megvesztegetések miatt. Állítólag az uniós intézmények épületeinek kiválasztása és biztonsági felszerelése során sértették meg a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szigorú előírásokat, az ügyben számos cég vezetője és uniós tisztviselők is érintve vannak.

Az Európai Bizottság szóvivője nem akarta kommentálni kedd délben a vizsgálatokat, és mint mondta, nincs tudomása arról, hogy az üggyel összefüggésben a bizottsági tagok közvetlen irodáiban is folyt volna házkutatás.