Korrupciós vádak miatt Romániában menesztették az országos vámparancsnokot

Menesztette tisztségéből a román Országos Vámhivatal vezetőjét Emil Boc miniszterelnök. Radu Traian Mărginean ellen büntetőeljárás is indult, mivel a gyanú szerint 430 ezer euró ellenében nevezte ki a Szatmár megyei Halmi határátkelő volt vezetőjét, illetve hosszabbította meg annak mandátumát. Az ügy politikai színezetet is kapott, az ügyészek ugyanis azt állítják, hogy az összeget egy párt támogatására kérte.

Ezzel párhuzamosan a román hatóságok 86 vámtiszt és határrendőr ellen indítottak vizsgálatot, akik az ukrán-román illetve a szerb-román határ menti átkelőkön csúszópénz ellenében hagyták üzérkedni a cigarettacsempészeket. A nyomozati anyag szerint a korrupt határőrszemélyzet nemcsak beengedte a csempészárut az országba, de szükség esetén védőkíséretet is biztosított a raktárakig. A kenőpénzt a határőrbódékban gyűjtötték össze, majd a munkaidő lejártával egyenlő arányban szétosztották a vámtisztek és a határrendészek között.

Az eddigi legnagyobb román vámbotrány a romániai elemzők szerint annak tulajdonítható, hogy Bukarest bizonyítani akar a Schengen-csatlakozás érdekében – ezt ugyanis Franciaország és Németország a korrupcióra hivatkozva elutasítja.

– Független Hírügynökség –