Korrupciós botrány miatt lemondott a román sportminiszter

Több mint hatszázezer eurós összeg elköltését nem tudta megindokolni, így két hét botrányt követően lemondott tisztségéből a román ifjúsági és sportminiszter. Monica Iacob Ridzi kedd délután jelentette be távozását a szaktárca éléről.

A 32 éves miniszter indoklása szerint habár szerinte semmilyen hibát nem követett el, a családja már nem bírja elviselni az ellene hetek óta tartó kampányt. Emellett ügyével nem kívánja rontani a kormány és a Demokrata Liberális Párt megítélését.

A Ridzi-ügy kivizsgálására a négy napja összeült parlamenti vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a sportminiszter szükségtelenül ítélt oda két vállalkozásnak a májusban lezajlott ifjúsági napok megszervezésére a többszázezer eurós összeget. A testület következtetése szerint a szakminiszter több ízben is törvényt sértett: többször is hazudott a meghallgatásán, figyelmen kívül hagyta a közbeszerzési eljárást szabályozó törvény előírásait és szabálytalanul állította össze az ehhez szükséges dokumentációt. Emiatt a számvevőszéket és a korrupcióellenes ügyészséget is vizsgálatra, Emil Boc kormányfőt pedig a demokrata-liberális párti miniszter menesztésére szólította fel.

A román miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott: mindössze akkor meneszti a tárcavezetőt, ha bűnvádi eljárás indul be ellene. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség egyébként már korábban előzetes vizsgálatokat kezdeményezett a korrupciógyanús ügy kapcsán, a bűnvádi kivizsgálás azonban egyelőre nem indult be.

Pénteken ugyanakkor távozott államtitkári tisztségéből a román női tornászválogatott korábbi edzője is. Octavian Bellu azzal indokolta távozását, hogy a román sportélet összeomlott. Elmondása szerint elképzelései csak papíron maradtak, így inkább lemond az államtitkárságról.