Korrupció gyanújával rendõröket vettek õrizetbe Budapesten

Korrupció gyanújával vett õrizetbe négy rendõrt a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A négy rendõr közül kettõ a XIII. kerületi rendõrkapitányság munkatársa, ketten pedig már nem aktív rendõrök. A gyanú szerint építõipari és szállítmányozási cégektõl napi 10-15 ezer forintot fogadtak el, hogy ne indítsanak ellenük szabálysértési eljárásokat. A cégek képviselõi többször elõre jelezték, hogy jármûveik szabálytalankodni fognak, például nincs behajtási engedélyük, vagy lejárt a mûszakijuk. A négy embert õrizetbe vették és kezdeményezik elõzetes letartóztatásukat.

A két aktív és két volt rendõrt hétfõn vették õrizetbe. A gyanú szerint építõipari és szállítmányozási cégekkel álltak kapcsolatban és napi rendszerességgel vettek át a cégek képviselõitõl 10-15 ezer forintot – mondta a Független Hírügynökség kérdésére kedden Skoda Gabriella, a Fõvárosi Fõügyészség szóvivõje. A pénzt azért kapták, hogy eltekintsenek a cégek jármûveinek szabálysértéseitõl, mint a lejárt mûszaki engedély, túlméretes jármû, vagy a közterület-használati engedély hiánya. Elõfordult, hogy már megindult rendõri intézkedésnél az intézkedõ rendõröket a gyanúsítottak rávették, hogy ne tegyék meg a feljelentést a cég munkatársai ellen.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség “hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel”, és más bûncselekmények elkövetésével gyanúsítja a négy embert. Õrizetbe vették õket és kezdeményezik elõzetes letartóztatásukat.