Korrupció

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: hungarytoday.hu
„A korrupció az, amiből minket kihagytak…” Nevetek és sírok egyszerre a mondáson, amelyet jóbarátom citál minden egyes alkalommal, amikor a korrupcióról esik szó. Már unom is előre, de igazságtartalmával igazán nem tudok vitatkozni. Szaniszló Bálint jegyzete.

Valahogy úgy látom, hogy a nagy valóságot (benne a magyart is) tükrözi. Ennek fényében örömmel tölt el, amikor azt olvasom, hogy a Transparency International nemzetközi civil szervezet legfrissebb felmérése szerint nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem, mert tavaly több országban javult a helyzet, mint amennyiben romlott. Aztán persze sorakoznak az érvek, hogy miért is állja meg a helyét az állítás.

Aztán azt is kiolvasom a 168 országot rangsorba állító felmérésből, hogy lényegében a lista első – kedvező megítélés alá eső – harmadába tartozunk, a lehetséges 100-ból 51 pontot megszerezve – stílusosan fogalmazva – az 50. helyet foglalva el. Kiderül az is, hogy ugyan 3 ponttal kevesebbünk van most, mint egy éve, de egy szinten vagyunk például Szlovákiával és Horvátországgal. Hajlamos vagyok elhinni, amit a Transparency International mond, azaz nem reménytelen a helyzet, de azt is, amit barátom idéz untalan: “A korrupció az, amiből minket kihagynak.”

Szaniszló Bálint