Korózs: A Fidesz javaslatának csak egy üzenete van, büntetni fognak

Számtalan kérdésre nem ad választ a Fidesz javaslata, amely természetbeni juttatássá alakítaná át a családi pótlékot abban az esetben, ha a gyermek 50 óránál többet mulaszt az iskolából igazolatlanul – mondta a Korózs Lajos szerdán.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint az okok keresése helyett a törvénymódosítási tervezetnek csupán egy üzenete van: megbüntetik azokat, akik nem teljesítik a tankötelességet.


Korózs Lajos szerint rengeteg oka lehet, hogy miért nem jár iskolába egy gyerek. Elképzelhető, hogy azért hiányzik, mert ott folyamatos kudarcok érik, megalázzák. Az is lehet, hogy azért kerüli a gyerek az iskolát, mert rossz társaságba keveredett vagy olyan egészségügyi problémái vannak, amelyeket még a szülei előtt is titkol – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: ezeknek a gyerekeknek nem természetbeni juttatásra, például tisztasági csomagra vagy gumicsizmára van szüksége. Sokkal inkább olyan segítőkre, akik korrepetálják, segítik a felzárkózásukat, illetve pszichológusra. Hozzátette: a Fidesz által benyújtott törvénymódosítás ezt az egész problémakört leszűkíti a szegény gyerekekre, illetve a cigány gyerekekre.

Korózs Lajos emlékeztetett arra, hogy eddig is a települések jegyzőinek joga volt indokolt esetben a családi pótlék felét természetben juttatni a családoknak. A mostani tervhez hasonló szabályozás is működött már, akkor kevesebb, mint 100 családnál alakították át teljesen a családi pótlékot. Épp ezért megfontolandó, hogy emiatt a kisszámú eset miatt érdemes-e az egész rendszert átalakítani – tette hozzá.

Kedden jelentették be, hogy a tankötelesség teljesítéséhez kötné a családi pótlék folyósítását az a törvénymódosítás, amelyet hétfőn nyújtott be Kósa Lajos a Fidesz alelnöke és Soltész Miklós KDNP-s képviselő az Országgyűlésnek. A módosítás értelmében, ha a tanköteles gyermek a közoktatási intézmény kötelező tanórai foglalkozásaiból az adott tanévben igazolatlanul mulasztott 50 kötelező órát, a települési jegyző gyámhatóságként eljárva elrendeli a gyermek védelembe vételét. Emellett a gyermek után járó iskoláztatási támogatás teljes összegét fél éven keresztül természetbeni juttatásként kapja. A tervek szerint 2010. augusztus 30-án – tehát a következő tanévtől – életbe lépő törvénymódosítás nem változtatna a családi pótlék összegén.
– Független Hírügynökség –