Nagyvilág

2011.06.16. 12:10

Líbia - Választásokat sürget Kadhafi fia

<p>Róma&nbsp; (MTI) - Azonnali választást sürgetett a Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki számának adott interjúban Szeif al-Iszlám Kadhafi, a líbiai vezető fia, akinek meggyőződése, hogy apja megnyerné a választást a szerinte áruló lázadókkal szemben.</p>

"Azonnali választást nemzetközi felügyelettel. Ez az egyetlen fájdalommentes módja, hogy Líbia kijusson a zsákutcából" - hangoztatta Kadhafi második házasságából született második, 39 éves fia.

A Tripoliban, a Radisson Blu hotel tizenötödik emeletén lezajlott találkozó az első volt a sajtó egy képviselője és a Kadhaf i-család egyik tagja között a május 1-jei NATO-támadás óta, amelyben a líbiai vezető másik fia és három unokája vesztette életét. Az olasz újságíró szerint "Kadhafi legpolitikusabb fia", Szeif több kérdést tett fel, mint ahány választ adott, és úgy nyilatkozott, folyamatos kapcsolatban áll apjával. A Bengáziban alakult átmeneti kormány vezetőjét, Musztafa Abdel-Dzsalílt és társait terroristáknak, banditáknak, az al-Kaida embereinek nevezte. "A február 17-én kirobbant káoszig kettős szállal kötődtek apámhoz. A NATO pajzsa nélkül, már rég vereséget szenvedtek volna ... az utolsó pillanatban kapaszkodtak fel a lázadók kocsijára, nyomorult haszonlesők, Párizs bábjai, akik nem képesek saját lábon állni"- vádolta őket Szeif.

Kadhafi örül Berlusconi nehézségeinek

Hozzátette, az egyetlen megoldás a választás három hónapon belül vagy maximum az év végéig. Garanciát a választások tisztaságára az Európai Unió, az Afrikai Unió, az ENSZ vagy akár a NATO megfigyelői adhatnak. "Akkor az egész világ látná, mennyire népszerű még Kadhafi saját hazájában" - hangsúlyozta. A választással egy időben Szeif al-Iszlám új alkotmányt és szabad médiarendszert szorgalmazott, valamint a helyi autonómia megerősítését egy líbiai szövetségi állam kialakításával, az Egyesült Államok vagy Ausztrália példájára. "A február 17. előtti Líbia nem létezik többé. Apám rezsimje, abban a formában, ahogyan 1969 óta fejlődött, meghalt és eltemették. Kadhafit túllépték az események, de Dzsalílt is túllépték" - mondta. Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Kadhafi mégiscsak elveszítené a választást, Szeif azt válaszolta: "Félreállunk. De biztos vagyok a győzelemben". Hozzátette, Kadhafi száműzetésére nincsen szükség. Soha nem fog elmenni Líbiából. A választás irányába mutató átmenetet pedig Nicolas Sarkozy francia elnökre bízná: "Sarkozy mindenki másnál jobban akarta a NATO-beavatkozást. Rá vár tehát a feladat a legkevésbé véres kiút megtalálására". Az ifjabb Kadhafi végül megjegyezte, örül a "Líbiával gyalázatosan viselkedő" volt barát, Silvio Berlusconi olasz kormányfő belpolitikai nehézségeinek.

Az olasz Eni kezében levő líbiai kőolajkutak iránt "Moszkva érdeklődik: és most talán az oroszoknak eggyel több esélyük van" - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!