Friss hírek

2009.08.04. 13:08

Határsértõ amerikaiakat vettek õrizetbe Iránban

<p>Az iráni hatóságok letatóztattak három amerikai állampolgárt, akik Irak, kurdok lakta északi részérõl "szívárogtak át" a határon Iránba - közölte az Al-Alam iráni televízió szombaton. A CNN amerikai hírtelevízió pénteken este közölte, hogy õrizetbe vettek három amerikai turistát Iránban, miután átlépték az iraki határt. Hivatalosan még nem senki sem erõsítette meg a letartóztatásról szóló hírt.</p>

Az arab nyelvû iráni Al-Alam televíziónak egy "jól értesült iráni tisztségviselõ" megerõsítette, hogy letartóztattak három amerikait, miután "átszivárogtak az iraki határon". Az iráni állami televízió egy szombati röviidhírében pedig annyit közölt, hogy "három amerikai katona eltûnt a határ közelében". A bagdadi amerikai nagykövetség szóvivõje még csak annyit mondott, hogy "vizsgálják a letartóztatásról szóló híreket", és egyelõre nem tud megerõsíteni semmit.

Közben egy kurd tisztségviselõ az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a helyi turista rendõrség figyelmeztette a három amerikait, hogy ne másszák meg azt a hegyet, ahol letartóztatták õket, mert "nagyon közel" van az iráni határhoz.

A két férfi és egy nõ a héten érkezett Törökországból az Irak északi részén lévõ kurd területre egy negyedik amerikaival - mondta el a kurd régió közbiztonsági hivatalának médiatanácsadója. Beshro Ahmed elmondása szerint a második legnagyobb kurd városban, Szulajmanijában szálltak meg, ahonnan csütörtökön hárman mentek tovább a nyári meleg elõl menekülõ irakaik körében népszerû hegyvidékes Ahmed Ava nyaralóhelyre.

Pénteken indultak a hegy megmászására, majd nemsokára felhívták a hotelben maradt társukat, hogy katonák fogták el õket, akik sem kurd, sem pedig arab nyelven nem beszélnek. Az amerikai nagykövetséget a szállodában maradt társuk riasztotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!