Friss hírek

2009.08.04. 13:08

Balaton-átúszás - még nem mindenki ért célba

<p>Mezõkövesdi népviseletben állt rajthoz egy fiatalember szombaton a 28. Balaton-átúszáson. Rajta kívül még 9 ezer 298-an indultak, jórészt megszokottabb öltözetben. A résztvevõk ezerrel többen voltak, mint tavaly. Még nem mindenki ért be a célba.</p>

Révfülöpön reggel 8 és délután kettõ óra között lehetett rajtolni. Sokan azért siettek az indulással, hogy kétszer, esetleg háromszor is teljesíthessék az 5,2 kilométeres távot. Ezt az átlag 2,5-3 óra alatt tette meg: volt, akinek egy óra is alig kellett, mások csaknem ötöt töltöttek a vízben.

A résztvevõk biztonságára kétezer ember vigyázott. Az úgynevezett úszó-folyósót 20-30 méterenként lehorgonyzott hajók alkották. Az idei Balaton-átúszást eredetileg egy héttel ezelõtt rendezték volna, de akkor balesetveszélyes volt az idõjárás. Most ideálisak voltak a feltételek, bár többen azt mondták, hogy a tó közepén küzdeniük kellett a hullámokkal. A vecsési Somogyi István is majdnem feladta, de végül beért a célba. A férfi most elõször úszta át a Balatont, nem úgy, mint a 12 éves Nagy Kristóf, aki már harmadszor teljesítette a távot.

Bajzát László, a mezõkövesdi "vasember" népviseletben úszott, ahogy a korábbi két évben is. Azt mondta, hogy ezzel is népszerûsíteni szeretné szülõvárosát, bár senkinek sem ajánlja, hogy hasonló öltözetben vágjon neki, mert a bõ szárú ing és nadrág súlyos vászonból készült, így roppant nehéz benne úszni.

Aki úszni akart, annak kötelezõ volt orvosi vizsgálaton részt vennie. Túl magas vérnyomással, szívritmus-zavarral, vagy ittasan senki sem állhatott rajthoz. Dr. Hubert János háziorvos, az indulási oldal egészségügyi szolgálatának vezetõje azt mondta a Független Hírügynökség tudósítójának, hogy ritkán kell jelentkezõket eltanácsolniuk, mert a legtöbben tisztában vannak a képességeikkel. Az orvosnak az idei volt a 21. Balaton-átúszása, és összesen 14 eltiltott jelentkezõrõl tud.

Szántó László, a Balaton-átúszás szervezõbizottságának elnöke arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy rendkívüli esemény nem történt a 28. Balaton-átúszáson, bár vannak még a vízben, és kitartóan úsznak Balatonboglár felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!