Körmöcbánya ellenzi a ciános aranybányászatot

Egyre nagyobb tiltakozást vált ki Szlovákiában, hogy a kanadai székhelyű Tournigan Gold Corporation – szlovákiai leányvállalata révén – ciános módszerrel akar aranyat bányászni Körmöcbányán.

Az egykor éppen aranybányáiról és pénzverdéjéről híressé vált, festői szépségű közép-szlovákiai városban az ellenzők aktív polgári társulást működtetnek, amely a tervezett bányanyitással és a termelés elindításával kapcsolatos minden előkészítő mozzanatot élesen bírál. A város önkormányzatán kívül számos környezetvédő és civil szervezet felsorakozott már melléjük – köztük például a Greenpeace is. A szlovák államot a kinyert aranyból származó haszon öt százaléka illetné meg.

Mivel a pozsonyi parlament éppen a bányatörvény átfogó módosításáról tárgyal, a környezetvédők és a beruházást ellenző civil szervezetek igyekeznek meggyőzni a képviselőket: a jogszabály világosan tiltsa meg a ciános módszer alkalmazását Szlovákiában. A körmöcbányaiak polgári társulása nyílt levelet is intézett a képviselőkhöz. Eszerint Szlovákiának el kell döntenie: nyersanyagkészlete gazdasági szempontból is előnytelen kifosztását segíti-e elő, vagy pedig egy tudásalapú, idegenforgalmi adottságait kiaknázó társadalmat akar-e építeni.Sporthírek