Kormányzati negyed: jövő héten kész lesz a pénzügyi-jogi elemzés

A Deloitte nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég várhatóan a jövő héten készül el azzal az elemzéssel, amelynek azt kell feltárnia, jogi és finanszírozási szempontból melyik konstrukció a legjobb a kormányzati negyed megépítésére és üzemeltetésére – tudta meg a Független Hírügynökség Görözdi Györgytől, a beruházás miniszterelnöki megbízottjától.

A tanulmány megállapításainak áttekintése után készítik el a kormány számára az előterjesztést, amelyet a kabinet várhatóan május 2-án tárgyal meg, és esetleg el is fogad.

A két szélső megoldás közül az egyik, hogy teljes egészében állami beruházás és fenntartás mellett döntenek, a másik a komplex szolgáltatásvásárlás – ami az irodabérleten kívül a teljes fenntartást, üzemeltetést és az összes kiszolgáló feladatot is magában foglalja – havi díj ellenében. Ez esetben a beruházó végez mindent a megépítéstől a szolgáltatás bérbeadásáig. Ezen belül vannak még fokozatok, amelyek más és más arányban osztják meg a feladatokat és a felelősséget, valamint a negyed épületeinek tulajdonjogát az állam és a magánberuházó között – mondta Görözdi.

Szakértők egy része szerint az állam számára az a legjobb megoldás, ha a körülbelül 50 milliárdos beruházást teljes egészében magáncég csinálja, amely aztán gondoskodik a teljes fenntartásról is. Ezzel ugyanis minden teher lekerül az állam válláról, a szolgáltatás havi díján felül semmi dolga sincs az épületegyüttessel, amely a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában fog megépülni.

Az arculati tervpályázatot már kiírták, a beadási határidő május 20-a, az eredményhirdetés várhatóan június 10-én lesz. A kivitelezésre a tendert azután írják ki, hogy a kormány eldöntötte, milyen jogi-finanszírozási megoldást választ.