Kormányzati negyed: egy japán-magyar csoport nyerte a tervpályázatot

Janesch Péter építész és az általa vezetett, japán és magyar mérnökökből álló csoport nyerte a kormányzati negyed megtervezésére kiírt nemzetközi pályázatot – jelentette be Görözdi György miniszterelnöki megbízott, a bíráló bizottság elnöke csütörtökön. A csaknem 40 szakember 3 hónapon át tervezte a “zöld ház”-ként is nevezett épületet, amelyben 11 minisztérium 6700 munkatársa fog dolgozni 2009-től. A zöld színű homlokzat, tető és díszítőelemek mellett a gépészeti megoldások is zöldnek nevezhetőek, mert a megújuló energiaforrásokra épülnek – mondta el a Független Hírügynökségnek az eredményhirdetést követően Janesch Péter.

A japán tervezők keresték meg Janesch Pétert a referenciái alapján, és felkérték a közös munkára. Külföldi tervezők egyébként csak úgy pályázhattak, ha egy magyar iroda is részt vesz a munkában. A magyar építész maga is tervezte az indulást a pályázaton, és végül igent mondott a közös pályázatra. 33 magyar és 5 japán mérnök vett részt a 3 hónapig tartó munkában. Az első fázist, vagyis magát a 11 minisztériumnak otthont adó épületet Budapesten tervezték, mert a hazai szabályozási elvárások lefordítása és értelmezése túl sokáig tartott volna – mondta Janesch Péter. A japán tervezők a második fázist, vagyis a Nyugati pályaudvar környékének átfogó rendezését készítették el.

A kormányzati munka 2009-től egy nagy zöld, belső udvaros szerkezetű épületben zajlik majd. Zöld színű lesz a homlokzat, a tető, a kertek, és az egyéb díszítő elemek – mondta az építész. A funkciók, a gépészet és a teljes működés pedig a megújuló energiaforrásokra épít. Hőszivattyús berendezések működnek majd az épületben, a hőveszteséget pedig a minimális szintre szorították – tette hozzá Janesch Péter. A magas biztonsági elvárások miatt az irodákon kívül más funkciójú termek nem készülhettek, még az éttermek is kikerültek az épületből. Ezek a második ütemben készülnek el – közölte a tervező.

Az igazi tervezési munka azonban még csak most kezdődik. A nyertes csapat egyelőre csak látványterveket készített, ezért 20 millió forintos jutalmat vehettek át. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat Janesch Péterrel az engedélyezési és a kiviteli tervekről. Mindezekért 1,6 milliárd forintot kap a tervezőcsoport, amelyből 600 milliót a kormány, 1 milliárdot pedig a nyertes beruházó fizet ki.

A 11 minisztériumnak otthont adó, 165 ezer négyzetméter alapterületű épület a tervek szerint 2009. május 31-ig készül el. A teljes beruházás nem kerülhet többe, mint 142 milliárd forint. Az elkészült kormányzati épületet a nyertes beruházó üzemeltetheti 25 éven keresztül.