Kormányzati negyed – hőszivattyú lesz a "zöld ház" lelke

Hőcserélős szellőzőrendszer, napkollektor, beépített árnyékolórendszer és hőszivattyú is lesz az új kormányzati negyedben a tervek szerint. A környezetbarát technológiának köszönhetően egy átlagos épülethez képest tizedére csökkenhet az energiaveszteség, és a fenntartásra is kevesebbet kell majd költeni – mondják a szakértők.

A kormányzati negyed megtervezését egy japán és magyar mérnökökből álló csoportra bízzák, amelynek egy öt alépületből álló, 11 minisztériumot magában foglaló komplexum pontos terveit kell kidolgoznia. Ertsey Attila, a tervező csoport ökológiai konzulense a Független Hírügynökségnek elmondta: a tetőszerkezetre illetve a homlokzat nagy részére zöld növényzetet telepítenének, a gépészeti megoldásokat pedig megújuló energiaforrásokra alapozzák majd.

Az elképzelések szerint a fűtésről egy hőszivattyú gondoskodna, amely a földből nyert geotermikus energiával melegítené az irodákat. Ezt azonban csak akkor lehet kiépíteni, ha elegendő talajvizet találnak a környéken. A falakon és a nyílászárókon keresztül elvesztett hőmennyiséget az újfajta szigetelési technikáknak köszönhetően a tizedére csökkentenék. Mivel a tervezett hőszivattyú mellett az irodák többségében maguk a számítógépek, a lámpák és más elektromos berendezések is melegítik a levegőt, elképzelhető hogy a hagyományos, gázzal történő fűtésre nem is lesz szükség – mondta Ertsey Attila. A tervezők természetesen a szellőztetésre is gondoltak. A légcserélő berendezés nemcsak friss levegőt juttatna az épületekbe: a távozó légtömeg hőtartalmát is visszafogná, hogy azt újra felhasználja az irodák melegítésére.

A tervezők a nyári meleg ellen is a hőszivattyút vetnék be az épületben: a szellőzőrendszerrel összekötött berendezés a kánikulában a hőcserélők által leadott hőmennyiséget juttatná vissza a talajba. A napsütésből eredő meleget egy beépített árnyékoló rendszerrel védik ki. Mivel az elektromos gépek ugyanannyi hőt termelnek, mint télen, emellett természetesen klímaberendezésre is szükség van, de jóval kisebb mértékben, mint a hagyományos módon kialakított irodákban – mondta Ertsey Attila.

A tervezők a vízfelhasználást is radikálisan csökkentenék. Ennek megfelelően csak a teakonyhában és a kézmosáshoz használnának ivóvizet, a toalettek öblítését, illetve az öntözést esővízzel oldanák meg, amit az épületek különböző pontjain elhelyezett ciszternákban gyűjtenek. Ezzel legalább a tizedére csökkenhet a fogyasztás. Ha a helyben gyűjtött víz mégsem lenne elegendő, a talajvízből lehetne további mennyiséghez jutni – mondta a szakértő. A vízmelegítést egyébként a hőszivattyú, illetve az épületek tetején elhelyezett napkollektorok segítségével oldanák meg.Sporthírek