Kormányzati negyed – délelőtt 11 óráig adhatják le pályázatukat a kivitelezők

Pénteken 11 órakor jár le a kormányzati negyed építésére és 25 éves üzemeltetésére kiírt pályázat leadási határideje. A nyertessel a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hosszú távú szerződést köt. A teljes beruházás maximális összege 142,5 milliárd forint lehet. A kivitelező a tervpályázat nyertesei, Janesch Péter és Kengo Kuma tervei elképzelései alapján építi meg a negyedet – a tervek szerint 2009 május végéig.

A nyertes kivitelezőnek saját finanszírozásában kell megépítenie vagy megépíttetnie és 25 éven keresztül üzemeltetnie a kormányzati épületegyüttest – derül ki a pályázati felhívásból. Az állam által fizetett szolgáltatási díjat utólagosan, a szolgáltatás megkezdése napjától 2034. augusztus 31-ig havonta utalják át a nyertesnek a jóváhagyott teljesítésigazolások alapján.

A jelentkezőknek illetve a beruházás értékének 10 százalékát meghaladó mértékben bedolgozó alvállalkozónak a pályázatukhoz számos banki és egyéb igazolást is csatolniuk kell. Kizáró ok például, ha az érintett cégeknek negatív volt az elmúlt 3 évi adózás előtti eredményük, vagy tavaly nem érte el a félmilliárdot saját tőkéjük, illetve a 3 milliárdot a mérleg főösszegük. Előírás még, hogy a jelentkezőnek rendelkeznie kell 45 milliárd forint nagyságú saját forrással vagy egy pénzintézettől származó, hitelnyújtására vonatkozó szándéknyilatkozattal.

A műszaki és szakmai alkalmassági feltételek között is több kikötés van. A jelentkezőknek egyebek mellett pozitív referenciával kell rendelkezniük az elmúlt 3 évből arról, hogy, legalább 6 hónapig üzemeltettek egy minimum 100 ezer négyzetméteres alapterületű iroda-, kereskedelmi-, vagy közösségi funkciójú épületet.

A kiírásban megadott bírálati szempontok szerint 95 százalékban az ajánlati ár, 5 százalékban pedig a beruházás megvalósítására vállalt határidő számít. A KVI augusztus 10-ig küldi el a kiválasztott pályázók számára az ajánlattételi felhívást.

Az úgynevezett versenypárbeszéd szeptember 11-én kezdődik a tervek szerint. Addigra kiválasztják, hogy a jelentkezők közül kik felelnek meg a kiírásban felsorolt szigorú feltételeknek. A végleges ajánlattételre szeptember végén kérik fel a versenypárbeszéd résztvevőit. Az utolsó ajánlatokat október második felében bontják fel, az eredményhirdetés novemberben lesz. Ezt követi a szerződéskötés december elején, és a győztes kivitelező még az ünnepek előtt birtokba veheti a Nyugati pályaudvar mögötti területet.