Kormányzati negyed – az ellenzék ismét ingatlanbizniszről beszél

Cser-Palkovics András szerint Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György “újabb nagy biznisze” lehet az új kormányzati negyed: felépítésével ugyanis csak ők és a befektetők járnak jól, az állam nem. A fideszes képviselő azonnali kérdést tett fel a témában hétfőn a parlamentben. Szetey Gábor államtitkár válaszában azt mondta: üldözési mániás az, aki a kormányzati negyed ügyében “összeesküvést lát”.

Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, hogy a kormány lebukott, mert az új kormányzati negyeddel kapcsolatos pozíciókba sorra olyan embereket ültettek mind a MÁV-nál, mind a kancellárián, akiknek közük volt az egykori KISZ mozgalomhoz. Az ellenzéki képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, mikor ismerheti meg a közvélemény a több tízmilliárdos beruházás részleteit, illetve mikor vizsgálhatja majd azt az Állami Számvevőszék. A politikus megjegyezte: örült volna, ha Szilvásy Györgytől kap választ, mivel a kérdést eredetileg hozzá intézte.

A kancelláriaminiszter más elfoglaltsága miatt nem volt a parlamentben, Szetey Gábor kormányzati személyügyekért felelős államtitkár válaszolt helyette. Azt mondta, hogy nemzetközi zsűri választja majd ki a negyed terveit, nem lesz gödör a beruházásból úgy, ahogy annak idején a Nemzeti Színház Erzsébet téri épületéből. Vannak olyan szakemberek, akikkel Szilvásy György 20 éve együtt dolgozik, megbízik bennük – utalt az államtitkár a résztvevők múltjával kapcsolatos felvetésre. A beruházás minden része nyilvános és nyitott annak, aki részt akar venni benne – tette hozzá.

Cser-Palkovics András válaszában azt mondta: ha minden tiszta lenne ebben az ügyben és valóban megtakarítással járna az új negyed felépítése, akkor ezt már az Állami Számvevőszék is megállapította volna – ha engednék, hogy vizsgálja a beruházást.