Kormányzásra készül Dávid Ibolya

A Magyar Demokrata Fórum 2010-ben kormányzópárt lesz – ezt Dávid Ibolya mondta pártja tisztújító országos gyűlésén vasárnap Budapesten. Az MDF támogatottsága 7 és 9 százalék között van az utolsó felmérések szerint, 10 éve nem volt ilyen magas. 2010-ig azonban még sok az ellenzéki párt feladata, elsősorban a középosztályt kell felzárkóztatni, amely a nemzeti fejlődés motorja – tette hozzá a pártelnök.

Dávid Ibolya elnöki beszámolójában arról is beszélt, hogy a politikában felelős partnereket keresnek, akik hajlandóak tenni a középosztályért. Ugyanakkor az MDF-nek egyetlen párt sem szövetségese, ami megfogalmazása szerint “nem érdem, de jó modorra és következetességre utal.” Tárgyaltak már Gyurcsány Ferenc kormányfővel, tárgyalni fognak Orbán Viktorral Fidesz-elnökkel, de nem egyeztetnek sem a kommunista párttal, sem a szélsőjobbal – tette hozzá.

Az MDF elnöke többször bírálta is beszédében a két nagy pártot, amelyek megfogalmazása szerint “lassan csatatérré változtatják az országot.” A kormányt és az MSZP-t egyebek mellett a reformok, a Fidesz pedig az utcai politizálás miatt illette kritikával.

Dávid Ibolya szerint a középosztály a nemzeti fejlődés motorja, mivel ez a társadalmi réteg tartja el járulékaival az országot, és egyben egy olyan csendes többséget alkot, amely nem vonul az utcára. A középosztályt sújtják leginkább az adóterhek, ezért az MDF a ciklus második felében egyeztetést kezdeményez majd az egykulcsos adó bevezetéséről, amely bizonyos kelet-közép-európai országokban már bevált, kedvező hatást gyakorolt a gazdaságra.

A pártelnök kezdeményezte, hogy a következő tisztújítást 2008-ban tartsák, amikor bő két évre választanak majd tisztségviselőket. Ez szerinte azért lenne hasznos, mert így egységesen készülhetnének fel a következő európai parlamenti, magyar parlamenti, majd az önkormányzati választásokra. Dávid Ibolya beszéde végén azt mondta, hogy a tíz százalékos mandátumaránnyal rendelkező konzervatív erő lehet itthon a stabilitás és a békesség záloga.Sporthírek