Kormányt váltott a jordániai király a tömegtüntetések hatására

Leváltotta az eddigi kormányt a jordániai uralkodó, egyben új kabinetet nevezett ki kedden azzal az utasítással, hogy “hajtson végre igazi reformokat”. II. Abdullah döntését elutasítóan fogadta az iszlamista ellenzék, amely közölte: Egyiptomtól eltérően nem célja a rezsim eltávolítása.

Az elmúlt hetekben rendszeressé váltak a többezres tüntetések a fővárosban, Ammanban és Jordánia más városaiban. Az utcákra vonuló tömegek a kormány lemondását és reformokat követeltek a királyságban. A demonstráció résztvevői ugyanakkor szolidaritásukat is kifejezték az egyiptomi tüntetőkkel.

Elemzők szerint II. Abdullahot megrémítették a tunéziai és az egyiptomi események, de csak annyi tesz, hogy kormányt cserél. Az 1952 óta érvényes alkotmány értelmében az uralkodónak joga van bármikor és bármilyen okból meneszteni a kormányt. II. Abdullah apja, Husszein halála, 1999 februárja óta van hatalmon.

II. Abdullah Samir Rifai eddigi kormányfőt Maruf Bakhittal váltotta fel kedden. Az udvar közleménye szerint az új miniszterelnök azt a feladatot kapta, hogy “tegyen gyakorlatias, gyors és konkrét lépésekkel erősítse a reformokat és a demokratikus folyamatokat, valamint segítse minden jordániai állampolgár biztonságos és tisztességes megélhetését”.

Az ellenzéki Iszlám Akciófront (IAF) vezetője szerint a király új kormányfője nem a reformok embere. Zaki Bani Rsheid szerint az új miniszterelnök képtelen lesz kivezetni Jordániát a politikai és gazdasági válságból, kinevezése azt mutatja, hogy a rezsim csak hiteget a reformokkal.

“A tüntetések folytatódni fognak”- mondta az ellenzéki politikus. Zaki Bani Rsheid szerint nemzeti megmentési kormányra, a választási törvény megváltoztatására és új választások kiírására lenne szükség. Mint mondta, az iszlamista ellenzék párbeszédet szeretne a hatalommal, de Egyiptomtól eltérően nem akarja felszámolni a jelenlegi rezsimet.
– Független Hírügynökség –