Kormányszóvivő: Szijjártó Péter és Halász Zsuzsa tévednek

A kormányszóvivő szerint a Fidesz és a KDNP politikusai tévednek, amikor azt állítják, hogy a kormány csak PR fogásokat alkalmaz és látszatintézkedéseket hoz a pénzügyi válság kapcsán. Daróczi Dávid a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc és Simor András a kormány és a Magyar Nemzeti Bank közös javaslatait ismertette a törvényhozásban jelenlévő frakciók vezetőivel pénteken.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a KDNP szóvivőjével tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta: a pénzügyi válság azonnali döntéseket követel, de a kormány csak PR fogásokat alkalmaz és látszatintézkedéseket tesz. Szerinte a Gyurcsány-féle kisebbségi kormány fel sem fogja, mi történik a piacon, ezért nem képes megfelelő válaszokat adni rá. A Fidesz elkerülhetetlennek látja az adócsökkentést, ezért alkalmatlannak tartják a baloldal 12 pontját arra, hogy kezelje a válságot.

A KDNP szóvivője is ismertette pártja álláspontját. Halász Zsuzsa elmondta: egyetértenek a Fidesszel abban, hogy új költségvetési törvényjavaslatot kell alkotni, amely továbbra is a konvergencia program célkitűzéseit tartja szem előtt.

Daróczi Dávid reagálásában hangsúlyozta: a Magyarországra is begyűrűzött globális pénzügyi válság leküzdésére készített 12 pontos tervezetről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az öt parlamenti frakció vezetője, a jegybank elnöke, valamint a gazdasági és a pénzügyminiszter péntek késő délután tanácskozott. A csomag azt javasolja, hogy jövő év januárjától ne emelkedjen az ajánlott átlagbér, halasszák el a jövő év elejére tervezett adócsökkentést, fogadják el a közpénzügyi csomagot. Gyurcsány Ferenc azt is bejelentette, hogy felfüggesztik az Új Tulajdonosi Program elindítását és a tervezettnél is nagyobb mértékben csökkentik az idei és a jövő évi államháztartási hiányt.