Kormányszóvivő: Magyarország befogadó ország

Budapest, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) – A kormányszóvivő szerint hazug és nemtelen támadások érték Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány milyen eljárást folytat közel-keleti menedékkérők esetében. Kovács Zoltán pénteken az MTI-nek azt mondta, a kabinet visszautasítja ezeket a támadásokat, majd hangsúlyozta: Magyarország nem különböztet meg embereket vallási, származási alapon.

Tordai Bence, a PM szóvivője pénteken azt közölte: közérdekű adatigényléseket, illetve írásbeli kérdéseket nyújt be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, a Belügyminisztériumnak és a Miniszterelnökségnek, mert nem hisz annak a bejelentésnek, hogy 2013-14-ben Magyarország ezer keleti keresztény családot fogadott be Irakból és Egyiptomból.

A kormányszóvivő az MTI-nek úgy nyilatkozott: az Eurostat adatbázisából mindenki tájékozódhat arról, hogy 2010-15 között a magyar állam mekkora számban bírálta el pozitívan közel-keleti országokból származó emberek menedékjogi kérelmét, állampolgársági igényét. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól közérdekű adatigényléssel szintén megismerhetőek az adatok, a számok pedig egyértelműen azt mutatják: Magyarország egy befogadó állam – mondta Kovács Zoltán.

Magyarország sosem különböztet meg embereket vallási, származási alapon, de természetesen az állampolgársági eljárásban a nemzetbiztonsági ellenőrzésnél vizsgálják, melyik vallási csoporthoz tartozik a kérelmező – közölte a szóvivő, hangsúlyozva azonban, hogy erről nem vezetnek nyilvántartást. Megjegyezte, szó sincs arról, hogy Magyarország csak keresztényeket fogadott volna be, ilyen jellegű szelekció nincs.

Hozzátette, a kérelmek elbírálásánál mindenben a jogszabályok által adott keretek és lehetőségek között járnak el a magyar hatóságok.

– MTI –