Kormányszóvivő: Felháborító, ha valakit származása miatt ér inzultus

A kormány szerint felháborító és elfogadhatatlan, ha valakit származása vagy vallása miatt ér inzultus Magyarországon – mondta csütörtökön a kormányszóvivő, utalva arra, hogy múlt héten zsidó származása miatt vertek meg egy férfit Budapesten. A kormány döntött a mezőgazdasági gépek közúti közlekedési feltételeinek enyhítéséről, tekintettel az aratásra.

A kormányfő azonnali vizsgálatra szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert annak kapcsán, hogy múlt héten hárman megvertek egy férfit a fővárosi Dohány utcában, miután megtudták, hogy zsidó származású – jelentette be csütörtökön a kormányszóvivő. Szollár Domokos hozzátette: Magyarországon nem érhet senkit inzultus származása vagy vallásos meggyőződése miatt, ezért egy javaslatcsomagot is várnak a szakminisztertől, amellyel elejét vehetik a hasonló eseteknek.

A kormány egyszerűbbé és olcsóbbá tette a mezőgazdasági gépek közúti közlekedését, tekintettel a kezdődő aratásra. A korábbi 20-ról 50 kilométeresre bővítik azt a körzetet, amelyen belül a gazdák külön engedély nélkül is közlekedhetnek munkagépeikkel. A közútkezelő által kiadott engedélyek – amelyek az 50 kilométernél távolabbi célállomásokhoz továbbra is szükségesek – 60 százalékkal olcsóbbak lesznek. Azoknak a gazdáknak, akik megsértik a rendelkezést, a kétszeres pótdíj helyett csak közigazgatási bírságot kell fizetniük. A betakarítást végző gépekre mostantól nem vonatkozik a hétvégi kamionstop – tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány csütörtöki ülésén enyhítette a játékok és kozmetikumok piaci árusításának feltételeit. Az áprilisban bevezetett szigorítás gyakorlatilag ellehetetlenítette ezen termékek árusítását, ami azonban több tízezer vállalkozást érintett hátrányosan.

A kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón bejelentette, hogy a miniszterelnök 1 millió forintot fizet be a kríziskezelő alapba magánvagyonából. Bajnai Gordon ezen felül – hivatalba lépése óta – 1,8 millió forintot fizetett a kasszába, hiszen lemondott kormányfői fizetéséről és illetményéről is. A kormány tagjai egyhavi fizetésüket ajánlották fel, amelyet augusztusig átutalnak az alapba. Ez újabb, csaknem 10 millió forintot jelent a rászorulók egyszeri megsegítésére létrehozott programnak. A kríziskezelő alapot a kormány 1 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, eddig 5,5 milliárd forint jött össze. Ebből azokat az embereket támogatják egyszeri 20, 50 vagy 100 ezer forinttal, akik a válság miatt nehéz helyzetbe kerültek.