Kormányszóvivő: a kormány elfogadta a kétéves hamisítás elleni stratégiát

Évente kétmilliárd forintos kárt okoznak a nemzetgazdaságnak a szellemi tulajdonjogot sértő bűncselekmények. Az elmúlt három év mindegyikében több mint 30 ezer ilyen eset vált ismertté. A kormány október 1-i ülésén fogadta el a Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégiát, amely meghatározza a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos kormányzati intézkedéseket az elkövetkező két évben – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő keddi tájékoztatóján.

Az elfogadott stratégia részleteiről Kondorosi Ferenc, az “Új rend és szabadság” program kormánybiztosa számolt be kormányszóvivő tájékoztatón. Mint mondta: a stratégia alapvetően három pillérre – a szellemi tulajdonjogokkal összefüggő nemzeti statisztikai adatbázis létrehozásásra, az állampolgárok szemléletformálására és az eljáró hatóságok képzésére, valamint a jogszabályi környezet áttekintésére támaszkodik.

A stratégia tartalmaz egy intézkedési tervet, amely a három pillérnek megfelelően elosztva tartalmazza az elvégzendő feladatok listáját. Ezek közül Kondorosi Ferenc kiemelte a hamisítások elleni országos kampány szervezését, amire 20 millió forintot tudnak fordítani, az “eMage” szolgáltatás bevezetését, ami a hamisított termékek kiszűrését segíti majd, illetve a szellemi tulajdonjogok megsértésére vonatkozó tényállások, valamint a nyomozói gyakorlat áttekintését is megemlítette a kormánybiztos.

Újságírói kérdésre válaszolva színesfémkereskedelem visszaszorításával kapcsolatos intézkedésekről Kondorosi Ferenc azt mondta, hogy a törvénytervezet elkészült, melyben már a fémkereskedelem kifejezést használják, tehát egy széles definíciót alkotnak – fogalmazott. Engedélyköteles lesz a fémkereskedelmi tevékenység, széleskörű dokumentációt és 25 millió forintos biztosításadási kötelezettséget írnak elő, az ellenőrzési hatákört pedig a VPOP kapja. Ha a normaszöveggel kapcsolatos egyeztetések kedden lezárulnak, akkor szerdán, ha nem, akkor egy hét múlva kerül a tervezet kormány elé.

Budai Bernadett megerősítette azt a keddi lapinformációt, hogy a kormány a Szerencsejáték Zrt.-vel együtt nyereményakciót indít, amelyen azok vehetnek részt, akik egy-egy szolgáltatás igénybevétele után kiállított számlájuk számát küldik be. Ezzel szeretnék elérni, hogy minél többen kérjenek számlát. A játék január 1-én indul, és valószínű egy évig tart majd. A beküldött számlák sorszáma alapján tartják majd a sorsolásokat, havonta tíz nyertes kap egy-egymillió forintot – fejtette ki a kormányszóvivő.

Az október 23-i rendezvényekkel kapcsolatban Budai Bernadett elmondta, hogy az ünnepség megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázatra két cég jelentkezett, és a Masztodon Kft. nyerte a pályázatot. Az október 23. és november 4. közötti ünnepségsorozat összköltsége 206 millió forint.