Kormányprogram – Itt az idő, hogy újra rend legyen az országban

Több rendőrt, a rendőröknek több fizetést és több eszközt ígér a szombaton közzétett kormányprogram.

A Nemzeti Együttműködés Programja szerint a rend megteremtésének alapja az elszámoltatás, ami a dokumentum megfogalmazása szerint nem jelenthet politikai leszámolást. A program alapján “az erős Magyarországnak nincs szüksége gárdákra.'”

Az Orbán-kormány programja szerint “csak a felelősség megállapítása és a felelősök jogállami elszámoltatása állíthatja helyre a törvénybe vetett bizalmat.” Az új kormány nemzeti ügynek tekinti, hogy a szocialisták számoljanak el az adóforintokkal, az uniós támogatásokkal, az állami cégek működésével és pénzügyi támogatásaival. Ennek fontos eszközeként a nyilvánosságot jelöli meg a program. Az elszámolás a program szövege szerint azonban nem jelenthet politikai leszámolást, mivel célja éppen a törvényes rend helyreállítása és a törvények betartatása.

A program szerint a közrend és közbiztonság alapja a törvény előtti egyenlőség, azaz senki nem állhat a törvények felett. A politikusoknak, közéleti szereplőknek, választott tisztségviselőknek viselniük kell a felelősséget tetteikért, ez az új politika lényege a program szerint. Erős, szigorú és következetes törvények szükségesek, ezért a kormány szigorítani fogja a büntető törvénykönyvet. Szigorúbban büntetik majd az emberi élet és a tulajdon elleni bűncselekmények visszaeső elkövetőit, bevezetik a “három csapás” törvényt és a program szerint többször kell alkalmazni a tényleges életfogytiglani büntetést is.

A program szerint az állam kizárólagos joga és lehetősége a rend helyreállítása, a törvényes erőszak joga kizárólag az államot illeti meg. A program megfogalmazása alapján ez az elszaporodott önbíráskodások visszaszorítása miatt fontos. “Az erős Magyarországnak nincs szüksége gárdákra” – áll a dokumentumban.

A kormány erős, “szolgáló és nem uralkodó” rendőrség felépítését tervezi. A program szerint 3500-zal több rendőrre van szükség, a rendőröknek pedig az eddiginél több fizetést ígér. A program szerint állandó rendőri jelenlétre van szükség minden településen. A kormány vagyoni és szociális helyzetre, világnézeti, politikai meggyőződésre, vallási, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül védelmet ígér mindenkinek, aki “vállalja a törvények tiszteletét.” Ezen felül szükséges a bírósági eljárások gyorsítása és az áldozatok védelme az elkövetőkkel szemben – áll a dokumentumban.