Kormányprogram – Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot

Az Orbán-kormány programjának legnagyobb fejezete a gazdasági elképzeléseké.

Az Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot című részben a fő célok olvashatók, például tíz év alatt egymillió új munkahely vagy a vállalkozásokat sújtó bürokratikus költségek 300-500 milliárddal csökkentése évente. Az adórendszer egyszerűsítését, alacsony forintkamatokat, valamint az erőfölényes cégekkel szembeni fellépést ígéri az Orbán Viktor által jegyzett dokumentum a kereskedelemben és a bankszektorban egyaránt.

A gazdasági fejezet élén a munka áll. Az államot munkaközpontúvá alakítani – olvasható a dokumentumban. A program tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér és a vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs terhek megfelezését, ami évente 300-500 milliárd forint megtakarítással járna a gazdaságban. A szabályok egyszerűsítésével az a cél, hogy Magyarország váljon a térség egyik leginkább vállalkozásbarát országává.

Az adórendszerrel kapcsolatban az adminisztrációs könnyítések dominálnak: az adók számának csökkentése, a bevallások egyszerűsítése, az egyszerűbb adózási formák körének szélesítése, az engedélyezési eljárások egyszerűsítése vagy kiiktatása, az adatszolgáltatások mérséklése – ezek olvashatók a programban.

A kormány a vállalkozók által megbecsült emberekből álló testületet állít fel, amely évente nyilvános jelentést készít a parlament számára az állami előírások vállalkozásokra gyakorolt hatásáról – áll a programban. A cél az, hogy javuljon az állami szabályozás minősége, szűnjenek meg a gyakori szabályváltozások.

A kormány célja, hogy minél gyorsabban levigye a nyugat-európai szintre a forintkamatokat, hogy azok a vállalkozásoktól kevesebb jövedelmet szívjanak el – áll a következő alfejezetben. A dokumentum szerint csökkenteni kell a körbetartozást. A kormány célja az, hogy a mai 90-ről 30 napra rövidüljön le a fizetési határidő. A program fellépést ígér az erőfölénnyel visszaélés és a monopóliumok ellen. Kiemeli a kereskedelmet és a bankrendszert, valamint az energiaárakat, amelyek a szöveg szerint a hibás privatizáció miatt túl magasak.

Fontos feladatnak tekintik az építőipar beindítását. Ennek egyik eszköze lenne országos energiahatékonysági program, évente a lakásállomány tizedének felújítása. A mezőgazdaságban tervezik például államilag is támogatott önkéntes beszerzési, termelési, feldolgozási és értékesítési társulások létrehozását. Állami feladat a fogyasztók megóvása a hazai piacot elárasztó silány, sokszor az egészségre, biztonságra is veszélyes vagy hamisított termékektől – áll a programban. Jogszabályi fellépést is kilátásba helyez a dokumentum a beszállítókkal szembeni hátrányos magatartás miatt, a hazai beszállítók védelmében. A program közbeszerzési fordulatot sürget, azt, hogy a pályázatokon 40 százalék helyett 70 százalék legyen a nyertes magyar cégek hányada.

A vállalkozások versenyképességének javítása érdekében az oktatás, elsősorban a szakképzés javítását tűzik ki célul. Kiemelt terület az uniós támogatások hasznos, gyors és egyszerű felhasználása. Az Új Széchenyi-terv keretében átcsoportosítanák a közösségi összegeket a növekedéspárti, munkaközpontú gazdaságpolitikát szolgáló területekre.