Kormányprogram – "Itt az idő, hogy megmentsük az egészségügyet!"

Az új kormány elsődleges dolga lesz az egészségügyben a rendezetlen viszonyok felszámolása és a kiszámíthatóság megteremtése – áll a kormányprogram egészségügyről szóló fejezetében.

A program szerint megfelelő életpálya létrehozásával el kell érni, hogy a külföldre távozott orvosok visszajöjjenek, növelni kell a nővérek és orvosok számát, illetve fel kell számolni a hálapénzrendszert.

Az alapellátásban a cél, hogy minőségi, emberközpontú és minden állampolgár számára hozzáférhető legyen. Az új kormánynak javítania kell a családorvosi praxisok finanszírozását és csökkenteni kell az alapellátás adminisztrációs terheit. A járóbeteg-szakellátásnak pedig stratégiai szerepet szán az új kormány, mert az ágazat ezen része adhat teret az egynapos műtéteknek és tehermentesítheti a kórházakat.

A fekvőbeteg-ellátásban összhangba kell hozni a szükségleteket a kapacitásokkal és a finanszírozással, rendezni kell a kórházak adósságállományát is. A program szerint a kórházaknak közösségi kézben kell maradniuk. A sürgősségi ellátásban biztosítani kell, hogy a mentőautók az ország valamennyi pontját 15 perc alatt elérjék, haladéktalanul el kell kezdeni az Országos Mentőszolgálat eszközeinek cseréjét – áll a dokumentumban.

A program szerint növelni kell az egészségügyre fordított GDP-arányos összeget, az egészségbiztosítás terén pedig a szolidaritási elvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes biztosítási rendszer fenntartásában elkötelezett a leendő kormány.

A gyógyszergazdálkodás terén az egészségbiztosítási pénztár és a gyártók között több évre szóló megállapodásokra van szükség. A program árcsökkentő hatást vár a gyártók reklámköltségeinek csökkentésével és a generikus gyógyszerek programjának támogatásával. Az áremelkedés ellenőrzését és a választék bővülését várják a magas technológiai igényű gyógyszerek befogadási és támogatási rendszerének megteremtésétől és a párhuzamos importból származó gyógyszerek térnyerésének elősegítésétől.

A program szerint elkerülhetetlen a patikaliberalizációról szóló törvény újragondolása és a patikaalapítás újraszabályozása. Vissza kell állítani az ÁNTSZ korábbi feladatait, jogosítványait meg kell erősíteni. Az új kormány megerősítené a kamarák szerepét is. A program kiemelt célként kezeli a lakosság egészségi állapotának javítását, a területi különbségek csökkentését.

Több orvos és nővér szükséges, el kell érni, hogy a külföldre távozott szakemberek hazatérjenek, a külföldre készülők pedig itt maradjanak. Ezt nem szankciókkal, hanem egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozásával kívánják megoldani. Az ágazat legsúlyosabb gondja a program szerint a hálapénzrendszer, amit fel akarnak számolni.