Kormánypárti tüntetés Iránban – az ellenzéki vezetők felakasztását követelik

Több tízezer rezsimpárti tüntető vonult az utcára pénteken Teheránban, az ellenzék két vezető alakjának felakasztását követelve.

Mir Huszein Muszavi és Mehdi Karrubi ellenzéki vezetők házi őrizetben vannak, ám így is rendszeresen tudtak üzenni híveiknek, akik hétfőn tüntettek Teherán utcáin.

A pénteki ima után több tízezer kormánypárti tüntető vonult a teheráni Forradalom térre. Az Ali Hamenei ajatollah portréja alatt felvonuló emberek “halál Muszavira, halál Karrubira” kiáltások mellett követelték az iráni igazságszolgáltatástól, hogy hazaárulás miatt akasszák fel a két ellenzéki vezetőt. A két politikust a menet szervezői “az arrogancia (értsd: a Nyugat) zsoldosainak” nevezték.

A befolyásos Őrzők Tanácsának vezetője a pénteki ima alatt azt követelte a hatóságoktól, hogy az ellenzéki vezetőket teljesen vágják el az emberektől, azaz otthonaikat alakítsák át börtönné. A hétfői ellenzéki tüntetés után az iráni parlamentben több képviselő is a két vezető felakasztását követelte.

A 2009-es elnökválasztáson vesztes Muszavi és Karrubi ellen azután erősödtek meg a támadások, hogy hétfőn több tízezer hívük vonult az utcára. A betiltott megmozduláson két embert öltek meg a kormányerők, és többen megsebesültek. Az ellenzék vasárnapra újabb demonstrációt szervezett, hogy megemlékezzen a hétfőn meghalt tüntetőkről.

-Független Hírügynökség-