Kormányfői orosz tigris

Nem mindennapi ajándékkal lepték meg az orosz kormányfőt. Vlagyimir Putyin ugyanis egy tigriskölyköt kapott ajándékba- adta hírül pénteken a CNN hírtelevízió orosz jelentésekre hivatkozva. Az egykori elnök, aki Moszkva környéki házába hívta a tudósítókat, nem akarta elárulni az újságíróknak, hogy kitől kapta a vadmacskát 56. születésnapjára.

Az amúri tigris rendkívül ritka. A becslések szerint mindössze 400 él még belőlük vadon. Putyin azt ígérte, hogy jó otthont talál majd az alig 10 kilós, kétnapos tigris lánynak. Vagy egy állatkertnek vagy pedig egy vadasparknak adja majd. A csöppségnek nincs még neve, de a Másenkára és a Milaskára is hallgat.

Putyinnak nem ez az első tigrises esete. Augusztus végén látogatást tett az orosz tudományos akadémia egyik távol-keleti rezervátumában, ahol többek között az amuri (usszuri) tigrisek kihalásának megakadályozásáról tájékozódott. A kormányfő megérkezésekor egy tigris megriadt, valami módon kiszabadult az őt fogva tartó hurokból, és az újságírókra támadt- legalábbis a hivatalos verzió szerint. Ekkor Putyin a nála lévő fegyverrel egy jól célzott lövést adott le. A bénító lövedék hatására a nagymacska elájult.