Kormányfői évértékelő: gesztusok az ellenzéknek

Az utóbbi idők gyakorlatának megfelelően tegnap is a miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődődött a parlament ülése. Gyurcsány Ferenc áttekintette kormányzásának egy esztendejét, vagyis a 100 lépés programjának elemeit boncolgatta.

Tavaly október 4-én lépett ugyanis hivatalba a jelenlegi kabinet.

A kormányfő szerint az államháztartás és a munkanélküliség kérdése az ország előtt álló két legnagyobb kihívás. Úgy vélte, partneri viszonyt kell létrehozni az állam, a munkáltatók és a munkavállalók között. A miniszterelnök szerint arra lenne szükség, hogy a kormányoldal az ellenzékkel együtt megvitassa, mit lehet még tenni Magyarországon azért, hogy kevesebb munkanélküli és több munkahely legyen.

Jelezte, a kormány eltökélt az autópálya-építés folytatásában, valamint az igazságosabb adó- és nyugdíjrendszer megteremtésében. A kormányfő egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pozitívan reagált az átfogó nyugdíjkorrekcióról szóló bejelentésre.

Az euróról

“A kormányban van eltökéltség ahhoz, hogy előnyöket és hátrányokat bölcsen tegyen egymás mellé, s eldöntse, két évvel korábbi vagy egy-két évvel későbbi időpontban kell az eurót bevezetni – fogalmazott a kormányfő, aki szerint azt kell eldönteni, akarunk-e igazságosabb országot, aminek terhét el kell osztani a következő évek között, s vajon ez konfliktusba kerül-e az euró gyors bevezetésével. “Orbán pártelnök úr is rugalmasabb, így nincs vita ebben a kérdésben” – fogalmazott a kormányfő.

Kritikusok
Az elmúlt egy évben miniszterelnök úr valóban sokat beszélt, de sok beszédnek sok az alja. A 2010-es “ígérethegyet”, amit összehordtak Gyurcsány Ferenc csak kerülgeti, mint macska a forró kását – mondta Áder János a kormányfő beszédére reagálva. A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány politikájának következetességét és kiszámíthatóságát jelzi, hogy az euró bevezetésének dátumát már háromszor tolták ki. Az SZDSZ elnöke szerint erőfeszítések árán ugyan, de bevezethető az euró 2010-ben. Kuncze Gábor figyelmeztetett az esetleges csúszás következményeire. Mint mondta, a lakossági hitelek 30 százaléka már most is euró alapú, ezért, ha a halasztás a forint gyengülésével jár, az adósok jelentős veszteséget szenvednek.

SzP