Kormányellenes tüntetések országszerte

Akt.:
Miskolc, 2015. április 19. Résztvevők a civilek és ellenzéki pártok "A korrupció kormánya ellen" címmel meghirdetett tüntetésén Miskolcon 2015. április 20-án
Miskolc, 2015. április 19. Résztvevők a civilek és ellenzéki pártok "A korrupció kormánya ellen" címmel meghirdetett tüntetésén Miskolcon 2015. április 20-án - © MTI Fotó: Vajda János
Budapest, 2015. április 19., vasárnap (MTI) – Kormányellenes tüntetést tartottak vasárnap több településen, a civilek által ellenzéki pártok támogatásával szervezett demonstráción felszólalók a “kormányzati szinten jelentkező korrupció ellen” emelték fel szavukat.

A miskolci tüntetésen több résztvevő a kezében tartott A/4-es papírlapokon fejezte ki álláspontját, egyebek mellett „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk a nép” felirattal. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője beszédében azt mondta „ezek közönséges tolvajok. (…) Ellopják a pénzünket, ellopják a nemzeti érzelmeinket, ellopják a hitünket, és ellopják a jövőnket”. Véleménye szerint viszont eljön az az idő – „talán korábban is, mint gondolnánk” -, amikor a kétharmados kormánytöbbség már nemcsak visszafogy, hanem vége lesz. Azt mondta, hogy a DK előrehozott választást akar, „nem várhatja el ettől az országtól, hogy még három évig ebben a rettenetben éljen”. Jövő tavaszra elkészítik saját programjukat, amely kiutat mutat az országnak. Ez az összes ellenzéki párt és a civilek ügye – tette hozzá.


tm2

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője felszólal a civilek és ellenzéki pártok “A korrupció kormánya ellen” címmel meghirdetett tüntetésén Miskolcon 2015. április 20-án. | MTI Fotó: Vajda János


Győrben Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, nem beszélni kell az együttműködésről, hanem cselekedni, hogy a 2018-as választásra az ellenzéki pártok olyan szövetséget alkossanak, amellyel le lehet győzni a Fideszt. A Bécsi kapu téren összegyűlt mintegy százötven ember előtt példaként hozta fel, hogy hétfőn elindult a nyomozás Budapest V. kerületében, miután párttársa, Juhász Péter, tényfeltáró nyomozásba kezdett az ingatlanok ügyében és az ügyészség „kiokosította a rendőrséget, hogy mit mulasztottak el a nyomozásnál”. A politikus azt mondta: bízik abban, hogy még ebben a ciklusban börtönbe kerül Rogán Antal és Habony Árpád.


tp1

Résztvevők a civilek és ellenzéki pártok “A korrupció kormánya ellen” címmel meghirdetett tüntetésén Győrben 2015. április 20-án. | MTI Fotó: Krizsán Csaba


Pécsen Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés budapesti szervezője az Ellenállás Sziget Civil Tömörülés rendezvényén összegyűlt mintegy háromszáz ember előtt azt hangsúlyozta: “véget kell vetni a családi összefogás néven futó lopásnak”, és el kell érni azt is, hogy ne épülhessen az adófizetők pénzéből, 1700 milliárd forintból nagy radioaktivitású hulladéktároló a Baranya megyei Boda közelében.


tp2

Résztvevők a civilek és ellenzéki pártok korrupció és a tervezett bodai atomhulladék-tároló ellen meghirdetett tüntetésén a pécsi Kossuth téren 2015. április 19-én. | MTI Fotó: Sóki Tamás


Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője közölte, hogy a korrupció nem szüntethető meg, de a megfelelő jogszabályok megalkotásával törekedni kell a csökkentésére, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja pedig reményét fejezte ki, hogy jövőre előrehozott választással ki lehet kényszeríteni az Orbán-kormány távozását.

Debrecenben a városháza mellett mintegy kétszázan vettek részt a “korrupt kormány elleni” tüntetésen. “Darabokban börtönben ülne az összes fideszes, ha jogállam lenne Magyarországon ” – hangoztatta az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a Szolidaritás közös demonstrációján Juhász Péter, az Együtt – A korszakváltók pártja alelnöke. “Debrecen a Fidesz-korrupció mintavárosa” jelentette ki a megmozduláson Varga Zoltán, a DK országos elnökségének tagja, debreceni elnöke.

Békéscsabán körülbelül száz ember előtt az ellenzéki pártok képviselői az állami szintre emelt korrupció, a növekvő szegénység és a közpénzek lenyúlása, valamint a helyi korrupciógyanús ügyek ellen emelték fel a hangjukat. Nagy-Huszein Tibor, a DK alelnöke a Questor-botrányról beszélt, az Országgyűlés feloszlatását és új választások kiírását követelte, továbbá szorgalmazta egy európai uniós ügyészség létrehozását, amely szavai szerint gátat szabhatna az „ország lelkét romboló korrupciónak”.

Tatabányán a korrupció helyi példájának nevezte Lusztig Péter, a DK választókerületi elnöke, hogy a labdarúgó-stadionban az Orbán Viktor veje által létrehozott konzorcium fejlesztheti a világítást. “Az NB III-ban szereplő focisták pályáján 250 millió forintot költenek a beruházásra. A konzorcium egyik tagja pedig a csapat szponzora” – mondta a szónok közel ötven ember előtt a városközpontban tartott demonstráción.

Székesfehérváron mintegy 100-120 résztvevő előtt Földi Judit a DK székesfehérvári elnöke hangsúlyozta: a Fidesz-kormány a demokrácia lebontását arra használja, hogy kifossza az országot és nyomorba döntse a népet. Úgy vélte, ebből az országot kigyógyítani a valódi ok megszüntetésével, vagyis a Fidesz hatalmának megszüntetésével lehet. Márton Roland, az MSZP alelnöke kiemelte: a korrupció nem egy jelenség, hanem államforma lett, amit a Fidesz-kormány tett azzá.

Szekszárdon mintegy 50-en vettek részt a korrupcióellenes tüntetésen, amelyen az Együtt, a PM, és az MSZP Tolna megyei politikusai szólaltak fel. Zaják Rita (PM) szekszárdi önkormányzati képviselő kijelentette: páratlan az Orbán-rezsimben tapasztalható korrupció mértéke. Képviselőtársa, Rácz Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy a tolnai megyeszékhelyen a beruházásokra helyi vállalkozások azért nem pályáznak, mert félnek.

Kecskeméten mintegy 100-120-an vettek részt az ellenzéki pártok demonstrációján, amelyet a főtéren álló Kossuth-szobor mellett tartottak. A főszónok Szelényi Zsuzsa, az Együtt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a „tolvaj Orbán-kormány” tönkreteszi az országot. Arra kérte a megjelenteket, hogy figyeljenek a környezetükben folyó, a kormányzati intézkedésekhez köthető, szavai szerint törvénytelenségekre, és értesítsék az ellenzéki pártokat.

Nyíregyházán mintegy másfélszázan gyűltek össze a Kossuth téren, ahol “Elég volt a rablásból!” és “Fidesz maffia” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő felszólalásában elmondta, a magyar államot teljesen átszövi a korrupció, az ezért felelős kormány ezt nemhogy titkolná, hanem az emberek szeme láttára lopja el az állami vagyont. A tüntetésen felszólaltak a szervező Együtt, a DK, a Magyar Liberális Párt és az MSZP szónokai, majd a demonstrálók átvonultak a Quaestor irodája elé, ahol a véleményüket tartalmazó papírlapokat ragasztottak az épület ablakaira.

Szombathelyen fél órán át tartott a baloldali ellenzéki pártok kormány- és a korrupcióellenes demonstrációja, a főtér városháza előtti részét negyedrészt sem töltötték meg, egy szervező becslése szerint 60-an voltak. Néhányan DK-s papírzászlókat lobogtattak, egy férfi az Európai Unió zászlaját lengette, egy másik pedig Szolidaritás feliratú zászlót tartott a kezében. A szónokok a DK szombathelyi szervezetének elnökségi tagjai voltak, akik a kormány intézkedéseit és a korrupciót ostorozták.

Szolnokon Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a Kossuth téren megjelent mintegy száz ember előtt azt mondta: minden közéleti szereplőt alá kell vetni vagyonosodási vizsgálatnak. A jelenlegi kormányzásnak van valós baloldali alternatívája, míg a Jobbik hatalomra kerülése Európai Unión kívüli létet jelentene az országnak- tette hozzá. “Orbán elvette többek között a magyar emberektől a demokráciát, a magánnyugdíj-vagyont, a földműves családoktól a földet, a diákoktól a továbbtanulás lehetőségét”- mondta beszédében, amelyet egy-egy tüntető bekiabálása kísért.

Egerben mintegy száz érdeklődő előtt követelték az “állami szintre emelt korrupció” felszámolását az Együtt, a DK és az MSZP szónokai. A felszólalók egyebek mellett a trafik- és földmutyit, Paks II-t, a brókerbotrányokat és az áfacsalásokat is felemlegették. Elhangzott: naponta derül fény újabb és újabb botrányokra a kormány háza táján.

Szegeden egy-egy korrupciós történetet elmesélő szórólapot ragasztottak a tiltakozók a szegedi Fidesz-iroda bejáratához. Az Együtt, az MSZP, a DK és a PM helyi vezetői mintegy kétszáz ember előtt arról beszéltek, ma Magyarországon a korrupció az élet szinte minden területén megjelenik. Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester azt mondta, a Fidesz a korrupciót az állam szintjére emelte, ehhez a törvényeket úgy módosította, az állami szerveket úgy alakította át, a fontos pozíciókba úgy ültette be a saját embereit, hogy minden egy célt szolgáljon: a haverok és a családtagok üzletét.


tsz1

Binszki József, a DK helyi elnöke felszólal a civilek és ellenzéki pártok “A korrupció kormánya ellen” címmel meghirdetett tüntetésén a szegedi Fidesz-iroda előtt 2015. április 20-án. | MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


Kaposváron a Questor-károsultak szószólójaként Herner Endre a közel száz résztvevő előtt mondott beszédében egyrészt megnyugtatónak nevezte, hogy törvényi garanciát kaptak arra, hogy megkapják a pénzüket, másrészt azonban kételyeinek adott hangot, mondván: ilyen előzmények után vajon hol lehet biztonságban a megtakarításuk. A károsultak képviselője szerint az ellenőrzés hiánya vezetett oda, hogy a betétesek pénze veszélybe került. A tüntetésen az Együtt, a DK és az MSZP képviselője mondott még beszédet.

A budapesti tüntetésen a szervezők becslése szerint két-háromezren voltak.

– MTI –


Kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

Budapest, 2015. április 19., vasárnap (MTI) – Kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten vasárnap, a civilek által ellenzéki pártok támogatásával szervezett demonstráción felszólalók a “kormányzati szinten jelentkező korrupció ellen” emelték fel szavukat. tovább »