Kormánybizottságot állít fel a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére a kabinet

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állít fel a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére a kormány, a bizottság további két tagja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – tájékoztatta a kormányszóvivői iroda szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a kormány a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokk (blokkok) megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti.

A kabinet azt a célt tűzte ki, hogy előkészíti a paksi telephely bővítését két új blokkal, hogy azok 2020 és 2030 között üzembe lépve hozzájárulhassanak a nemzetgazdaság fenntartható fejlődéséhez. Ennek megvalósításával a magyarországi nukleáris kapacitás további évtizedekre fenntarthatóvá válik, miután a jelenleg működő blokkokat 2037-ig leállítják – közölte a kormányszóvivői iroda.

A tájékoztatás szerint a hazai ellátásbiztonság, árstabilitás garantálása atomerőművi blokkok létesítését teszi szükségessé. A részletes rendszervizsgálatok alapján 2020-2030 között a hazai rendszerbe 2-3000 megawatt atomerőművi kapacitás beépíthető és kihasználható. A számítások alapján csak ezzel biztosítható a fogyasztói árak minimalizálása, a világpiaci tüzelőanyag-áraktól csekély mértékben függő fogyasztói árstabilitás.

Az atomerőművi blokkok létesítését indokolja a széndioxid-kibocsátás klímavédelmi követelmények által elvárt csökkentése is – áll a közleményben.

– MTI –