Kormányátalakítás közeledik Romániában

Bukarest, Casa Populii - Parlament
Bukarest, Casa Populii - Parlament
Románia – A román sajtó szerint az utolsókat rúgja a román kormánykoalíció legnagyobb szervezete, a liberális-demokrata pártszövetség.

A liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakíthatnak kormányt, ehhez azonban ellenzéki támogatásra is szükség van.

“Az RMDSZ nem tárgyalt a Nemzeti Liberális Párttal (NLP) egy esetleges kétpárti kormány létrehozásáról, ám elképzelhetőnek és megvalósíthatónak tartok egy ilyen megoldást” – jelentette ki kedden, Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök. A miniszterelnök-helyettes szerint egy ilyen felállású kabinet számíthatna az ellenzéki szociáldemokrata és a konzervatív párt támogatására, számukra mindössze a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt lenne elfogadhatatlan partner.

Markó nem lát esélyt a liberálisok és a Demokrata Párt kiegyezésére. Álláspontja szerint bárki is alakít majd kormányt, a kabinet átszervezése már nem halogatható. Azt is közölte, hogy az RMDSZ főként a regionális fejlesztés területén vállalna tisztséget.

Az államfő és a miniszterelnök állóháborúja miatt működésképtelené vált szövetség felbomlását hivatalosan még nem jelentették be, de ezt előrevetíti Calin Popescu Tariceanu ((kölin popeszku töricsanu)) liberális miniszterelnök hétfőn tett kijelentése, melyben a pártszövetség haláláról beszélt, és azt is bejelentette, hogy kormányátalakításra készül. A miniszterelnököt egyébként pártja már felhatalmazta, hogy eddigi partnerük, a Demokrata Párt nélkül is hajtsa végre a kormányátalakítást. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt már bejelentette: nem áll szándékukban részt venni az új kabinetben.

A 2004-es parlamenti választásokat elsöprő erővel nyerő liberális-demokrata szövetség között az eddig is feszült viszony akkor mérgesedett el igazán, amikor két héttel ezelőtt a kormányfő elhalasztotta a május 13-ra tervezett európai parlamenti választásokat. A kormányrendeletet aláírását azonban megtagadta Vasile Blaga ((vászile blágá)) a belügy és Monica Macovei ((monika makovel)) az igazságügy demokrata párti minisztere. A demokraták ugyanakkor kigúnyolták a kormányfőt, mert az egy időre átvette a külügyminisztérium irányítását, mivel az államelnök hetek óta nem hajlandó aláírni a lemondott külügyminiszter helyébe javasolt történész kinevezését.