Kormányátalakítás – Navracsics helyesli, hogy két államtitkársága átkerül az Emmihez

Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Szakmailag jó döntésnek tartja Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, hogy két államtitkárság – a nemzetiségekkel és a társadalmi felzárkózással foglalkozó – átkerül az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), amelynek új vezetője Balog Zoltán.

 

A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt hétfőn mondta a Fidesz-KDNP frakcióülésére érkezőben újságírói kérdésre válaszolva. A tanácskozásra – amelyen a kormányátalakításról tárgyalnak a kormánypárti politikusok – Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök Balog Zoltánnal érkezett, aki a hétfői plenáris ülésen teszi le a miniszteri esküt.

Navracsics Tibor azt mondta, szakmailag jónak tartja, hogy a két államtitkárság átkerül az Emmihez – korábbi nevén Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz -, mert “a nemzetiségek, a társadalmi felzárkózás alapvetően nem közigazgatási kérdés”. Hozzátette, osztja azt a nézetet, miszerint helyes, ha az emberrel foglalkozó összes terület egy tárcához kerül.

A kormány a Magyar Közlöny legutóbbi számában tette közzé a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendelet módosítását, amely alapján öt feladat, a társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja átkerül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítójához.

Így a KIM-től az Emmihez kerül az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság, amelyet Szászfalvi László helyett Hölvényi György irányít majd, valamint a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, amelyet Balog Zoltán vezetett a KIM-ben is, és a jövőben miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része.