Korlátozva, de lehet sportot fizetni egészségpénztári kártyával

Mégis lehet sportra költeni az egészségpénztári megtakarításokat, de van összeghatár. A júniusban változott szabályt ugyanis júliustól módosították. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége szeretné elérni, hogy semmilyen korlátozás ne legyen a sporttevékenységekre, ezért ősszel Alkotmánybírósághoz fordul.

Körülbelül 650 ezer dolgozó fizetése egy részét egészségpénztári kártyán kapja, ez után az összeg után a munkaadónak nem kell adót fizetnie. Eredetileg lehetett fizetni a kártyával üdüléseket, gyógyszertárban kapható fogkrémet, egyéb fogápolási cikkeket, vitaminokat, gyógyteákat, sportbelépőket és sporteszközöket. Júniustól azonban ezeket kivették az elszámolható körből. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének
kezdeményezésére azonban a parlament megszavazta, hogy sportot elszámolhassanak a
pénztártagok. A kormány azonban egy rendelettel korlátot szabott, csak a minimálbér összege ( 65 és félezer forint) fordítható egy évben például fitness-bérletre, uszodajegyre vagy amatőrverseny nevezési díjára – mondta el a Független Hírügynökségnek Lukács Marianna, a szövetség elnöke. Hozzátette: a korlátozás ellentétes a parlament által megszavazott módosítással, ezért megtámadják azt az Alkotmánybíróságon. Egyelőre gyűjtik az ehhez szükséges iratokat, várhatóan ősszel nyújtják be beadványukat.

Az önkéntes egészségpénztári tagok családjai is igénybevehetik az adómentes szolgáltatásokat, így akár 2 millió embert is érinthet a korlátozás.
Egy havi fittness-bérlet körülbelül 10 ezer forintba kerül, a rendszeresen edző pénztártagnak a jelenlegi szabályok alapján fél év alatt ki is merülne a sportkerete.