Korlátozná az egyiptomi elnök hivatali idejét az új alkotmány

Az egyiptomi alkotmányozó bizottság szombaton bemutatta az új alkotmánytervezet szövegét az országot Hoszni Mubarak elnök távozása után irányító katonai tanácsnak.

A szakértőkből álló panel kétszer négy évben korlátozná az államfő hivatali idejét, és az igazságszolgáltatás hatáskörébe utalnák a választások felügyeletét. A tervezetről népszavazást fognak tartani.

Az egyiptomi fegyver erők Legfelső Tanácsa február 16-án bízta meg a nyolc jogszakértőből álló bizottságot az új alkotmány szövegének kidolgozásával. A módosítások elvégzésre tíz napot adtak, ami szombaton járt le.

A tervezet teljesíti a tüntetők egyik fő követelését, hogy korlátozzák az elnökök hivatali idejét. Az új alkotmány szerint az eddig hat helyett négy évre választanak majd elnököt, akit csak egyszer lehet majd újraválasztani. A régi, még életben lévő alkotmány alapján egy embert akárhány alkalommal újra lehet választani. Mubarak elnök ötödik hivatali ideje felé tartott, amikor elűzték a hatalomból az ellenzéki tüntetők.

A tervezet szélesítené azoknak a körét is, akik indulhatnak az elnöki posztért. Eddig a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata kellett a jelöltséghez. A tervezet szerint már elég lesz harminc képviselő, vagy harmincezer választópolgár támogatása. A parlamenti pártok szintén szabadon állíthatnak majd jelölteket.

A jelölttel szemben támasztott követelményeket, hogy egyiptomi szülőktől származzon és legyen legalább negyven éves, kiegészítették azzal, hogy csak egyiptomi felesége lehet. Mubarak felesége, Suzanne anyja brit volt.

A tervezet kötelezővé tenné ez elnöknek azt is, hogy kinevezése után hatvan nappal nevezze meg alelnökét. Mubarak ezt csak hatalmának utolsó napjaiban tette meg, a távozását követelő tüntetések idején.

Az alkotmánytervezetet népszavazásra fogják bocsájtani. Azt egyelőre nem közölték, hogy mikor.

– Független Hírügynökség –