Friss hírek

2011.02.10. 05:58

Kiállítás az iskolanővérek "levetkőztetéséről" Makón

<p>Interaktív kiállítás nyílik csütörtökön a makói József Attila Múzeumban, az "Iskolanővérek - 100 éve hűséggel a makói régió szolgálatában" címmel. A szerzetes iskolák egykori tanulói videófelvételeken számolnak be diákéveikről. Egyebek mellett osztálynaplókat, fényképeket és leveleket állítanak ki március végéig.</p>

A Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek egy évszázada határozzák meg Makó oktató-nevelő munkáját. Az újvárosi településrészben 1910-től működtették a Búza utcai "Zárda iskolájukat", 1935-től az államosításig pedig a belvárosi fiú polgári intézményükben lehetett tanulni. Ebből az időszakból származó tárgyi emlékek, osztálynaplók, anyakönyvek, fényképek mellett első alkalommal olvashatja a nagyközönség azt a levelezést, amely az egyházi iskolák állami tulajdonba vétele ellen tiltakozó akkori csanádi püspök, Hamvas Endre, a helyi prelátus, Csepregi Imre és a végrehajtó szervek közt folyt.

A korabeli iratok tanulmányozásán keresztül bepillantást nyerhetnek a látogatók a szerzetesnővérek népnyelven "levetkőztetésnek" hívott feloszlatása és civillé nyilvánítása körülményeibe és további sorsuk alakulásába.

A tárlat további érdekessége egy zárda-iskolabéli tanuló által napjainkig vezetett emlékkönyv a tanító nővérek, tanárok bejegyzett gondolataival, visszaemlékezéseivel. Egy eredeti örökfogadalmas kereszt mellett, első alkalommal állítják ki vidéken az iskolanővérek magyar rendtartományának tablósorozatát, amelynek eredetije a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban található.

A kiállítás március 31-ig látogatható, kísérőprogramként szabadegyetemi előadást, komolyzenei koncertet is szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!