Kórháztraumák a megyében, Miskolcon

Miskolc, Szikszó – A miskolci Szent Ferenc Kórház és a szikszói II. Rákóczi Ferenc a két legnagyobb vesztes. Nyilvánosságra került a kórházlista. Megyénkben az történt, amit sejteni lehetett. Kórházi ágyak száma régiónkban [.pdf – 61KB]

A minisztériumi döntés kommentálására kértük dr. Trencsényi Erzsébet, a Regionális Egészségügyi Tanács elnökét. Nem sokkal azután, hogy csütörtökön kora este felkerült az Egészségügyi Minisztérium honlapjára az ágyszámcsökkentés céljából hozott döntés: hol szűnnek meg aktív kórházi ágyak.

Műveseellátás

Dr. Trencsényi Erzsébet megerősítette azon véleményünket, hogy a döntés lényegében azonos a korábban kiszivárgott – kiszivárogtatott – átalakításokkal. A miskolci Szent Ferenc Kórházban megszűnik az aktív fekvőbeteg-ellátás, ugyanígy a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházban. E két kórházat nevezte a legnagyobb vesztesnek a főorvos asszony, hozzátéve, hogy kisebb részben vesztes az edelényi kórház is, ahol megszűnik a belgyógyászati ellátás.

A megyei kórház területén, ám attól 1992 óta függetlenül működő FMC dialíciscenter – amelynek akkor adta el az ellátási jogot a megyei önkormányzat – a rendelet értelmében immár nem kap közvetlen OEP-finanszírozást a járó- és fekvőbeteg-szakellátáshoz, viszont a műveseellátást továbbra is direktben finanszírozza az OEP – tájékoztatott dr. Trencsényi Erzsébet. Mint mondta: a belgyógyászati jellegű vesebeteg-ellátást a megyei önkormányzat kórházának kell biztosítani, a miniszter által megszabott számú ágyon.

Ha nem ad ágyat

Dr. Csiba Gábornak, a megyei kórház főigazgató főorvosának véleménye: nem tudja, hogy ha rájuk ruházzák a feladatot, és ahhoz nem ad ágyszámot (pénzt) a minisztérium, miként képesek gyógyítani.

Dr. Trencsényi Erzsébet elmondta: úgy gondolja, minden olyan orvos kap állást a megyében, akinek megszűnik a munkahelye, és remény van rá, hogy a szakdolgozók is elhelyezkedjenek. Ami nem jelenti azt, hogy az átalakulás nem okoz a közeljövőben, és még jó ideig rengeteg problémát.

Ma még nyitott kérdés, hogy milyen következményekkel jár, ha a megyei önkormányzat – amint hírlik – jogszerűtlennek ítéli a minisztérium döntését az átszervezésről, és nem hajlandó az átalakításra.

SzG