Kórházmentő tüntetést szerveznek Balassagyarmaton

Szórólapokat oszt, aláírásgyűjtésbe kezdett és tüntetésre hívta pénteken a balassagyarmati kistérség lakóit az Ipoly-parti város vezetése. A balassagyarmati kórház jelentős ágyszám-csökkentése miatt tiltakoznak így.

Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester elmondta: az egészségügyi reform meghirdetését követően tárgyalási alapként elfogadhatónak tekintették Molnár Lajos egészségügyi miniszter január 8-i ajánlatát, amely szerint 417 aktív ágy jutna Balassagyarmatnak.

Időközben azonban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a nem hivatalos koalíciós alku eredményeképpen 319-re csökkenne a kórház aktív ágyszám-kerete.
Ez az intézmény tönkretételéhez vezet – vélekedett az alpolgármester.

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere (Fidesz-KDNP-MDF) hozzátette: 90 ezer, többnyire rossz közlekedési viszonyok közt, kistelepülésen élő embert látnak el a kórházukban, négy osztályukon pedig a teljes nógrádi ellátás erre az intézményre hárul. Évente 17 ezren fekszenek benn.

Mivel a tárgyalások nem voltak eredményesek, aláírásgyűjtésbe kezdtek és több tízezer támogatót akarnak a balassagyarmati kórház megmentéséért mozgósítani. Március 2-ra demonstrációt szerveztek a város központjába.