Kórházlista: A miskolci Szent Ferenc Kórház igazgatója szerint szakmailag megalapozatlan döntés született

Aktív ágy nélkül maradt a miskolci Szent Ferenc Kórház a kórházlista kihirdetése után. A kórház igazgatója szerint óriási szakmai felelőtlenség volt megszüntetni a Borsod megyei tüdőgyógyító intézetet, amely a tüdőgyógyász szakmai kollégium szerint az ország egyik legkiemelkedőbb gyógyító helye. Kása Miklós főigazgató abban bízik, hogy sikerül megállapodnia a város helyi vezetésével a kórház megmaradásáról.

Évente 3000 tüdőbeteget látott el 160 ágyon a Szent Ferenc kórház. Az új rendszer szerint a Szent Ferenc kórház ágyai közül ötvenet a miskolci Semmelweis Kórházba, 35-öt pedig az edelényi kórházba helyeznek át, a többit megszüntetik. Kása Miklós számításai szerint így Edelényben tízezer emberre 4,4 tüdőgyógyászati ágy jutna, Miskolcon, a Semmelweisben pedig csupán 1,08. Ebből következőleg előfordulhat az is, hogy miskolci betegeknek a 25 km-re lévő Edelénybe kell majd menniük a betegségükkel. Ez megnöveli a tb költségeit, és nagy terheket ró a hozzátartozókra is. Ha pedig Miskolcon szeretnének maradni, ki kell fizetniük a gyógyítás költségeinek 30 százalékát, maximum százezer forintot. A Szent Ferenc Kórházban 21 tüdőgyógyász dolgozik, Edelényben csupán hét. “A kórházunk birtokában van legalább 200 ezer röntgenfelvétel, ezeket szét kell majd osztani, méghozzá három részre, hiszen a reumatológiai osztályunk a diósgyőri kórházba kerül. Egyik helyen sincs meg a fogadó-tech! nika, ami nálunk megvan, ennek kiépítése pedig óriási költségekkel jár” – mondta a kórházigazgató.

Kása Miklós abban bízik, hogy a miskolci városvezetéssel újratárgyalhatják a kórház ügyét, és még születhet olyan döntés, hogy a városi kórházak – a Semmelweis és a Diósgyőri – “visszaadják” a most hozzájuk került ágyakat.Sporthírek