Kórházlista a megyei számok tükrében

Nyíregyháza – A múlt héten az egészségügyi tárca nyilvánosságra hozta azt a kórházlistát, amely tartalmazza, melyik intézmény miként alakul át, s melyik marad meg egyáltalán.

16:25: Ágyszámváltozás-Nagykálló

– A teljes ágyszám a Megyei Pszichiátriai Szakkórházban ötszázharminc volt eddig is, és ez a szám az új javaslat szerint sem változott – mondta dr. Móré E. Csaba, a  Szakkórházfőigazgatója. Változás a kórházi ágyak belső arányeloszlásában történt.

Konkrétan: 250-re csökkent az aktív ágyak száma a korábbi 355-höz képest, rehabilitációs ágy ezidáig 60 darab volt, ezek száma most 165, a krónikus ágyszám pedig 105-ről 115-re emelkedett. Azzal kapcsolatban, hogy az ellátás hogyan változik az ágyszám módosulások miatt pontosat egyelőre nehéz mondani, mivel a változás április 1-től lép életbe.

Annyi bizonyos, hogy a kétszázötven aktív ágy finanszírozása más, mint a háromszázötvenöt ágy esetében volt. Több dolog kétséges még, többek között a járóbeteg-ellátás változása sem tisztázott. Azt, hogy az intézet rentábilitása megmarad-e, illetve az ellátás minősége minimum az eddig megszokott színvonalon tud-e folytatódni, az fogja eldönteni, mi követi még az ágyszám-változásról szóló javaslatot.

Az eddig rendelkezésre álló információink egyelőre  nem egyértelműek: bővebb tájékoztatásra lesz szükségünk nemcsak  az ágyszám-változások tekintetében, hanem a finanszírozási lehetőségek (HBCS változás), valamint a járóbeteg ellátást illetően is.

Ez a következő hetek történése lesz várhatóan.

14: 36:Mátészalka

A mátészalkai Területi Kórházban az országos átlaghoz hasonlóan változott az ágyszám. Mint Harsányi Imréné főigazgató tájékoztatott, az aktív ágyak 97-tel csökkentek, a krónikus ágyak számában viszont jelentős növekedés mutatkozik: a korábbi 55 helyett 120 ágyon kezelhetnek betegeket. Örömteli hír továbbá, hogy szakmai változás nem következett be, az eddigi szakterületek mindegyike megmaradt.

A megyében is változott a helyzet, körképünkből megtudhatják, hol hogyan alakul át a gyógyító munka, milyen változásra számíthatnak a betegek.

14:26: A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdőfehérgyarmati és vásárosnaményi intézményeiben az aktív és a rehabilitációs ágyak számában mutatkozik változás: ez utóbbi 22-vel növekedett, az aktív ágyak száma pedig 44-gyel csökkent.

Dr. Szőke Józseforvos-igazgató tájékoztatásából kiderült továbbá: a krónikus és az ápolási ágyak száma változatlan maradt. Változást eredményez az említetteken túl, hogy az egészségügyi miniszteri rendelet értelmében a kórházak ellátási területe nem intézetenként, hanem szakmánként van meghatározva.

– Pók Viktória, Koncz Nóra, Vékony Katalin -