Kórházlista – egyelőre nem tudni, mi lesz a megtakarított pénzzel – InfoRádió

A kórházbezárásokról már döntött a kormány, azt viszont még nem tudni, hogy az ágyak és az intézmények megszüntetésével felszabaduló egészségügyi forrásokat hogyan osztja vissza a megmaradó intézményeknek az egészségbiztosító – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön a Semmelweis Egyetem rektora.

A kormányzati tisztviselők részéről sokszor elhangzott, hogy az egészségügy racionalizálása miatt felszabaduló forrásokat nem vonják ki a szektorból, hanem az ellátás javítására fordítják – emlékeztetett Tulassay Tivadar. Molnár Lajos egészségügyi miniszter is többször hangsúlyozta, hogy egyetlen fillért sem vonnak el az egészségügyből – sem a megszűnő ágyak miatt felszabaduló forrásokat, sem az intézmények bezárásából, eladásából keletkező pénzeket.

A rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a négy orvosi egyetemhez tartozó klinikák 2003-hoz képest összesen 3 és fél milliárd forinttal kaptak kevesebbet a betegellátásra 2006-ban. Mint mondta: bár egyes betegségek ellátása után több egészségbiztosítási támogatást jár, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kórházak több forráshoz jutnak. Ha a kormányzat megszabja ugyanis, hogy az intézmények hány beteget láthatnak el, akkor összegszerűen nem emelkedik a forrásuk – tette hozzá Tulassay Tivadar.