Kórházkápolnát avattak az ORFI-ban

Átadták az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) kórházkápolnáját és közösségi központját kedden. A kápolnát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Az első szentmisét december 5-én tartják majd a Szent Lukács kórházkápolnában, azt követően pedig minden vasárnap délelőtt várják ide a betegeket, orvosokat, ápolókat. A közösségi központ keretén belül átadott klubgalériában művészeti kiállításokat tartanak majd a jövőben, a konferenciaterem pedig egyebek mellett betegfórumoknak ad otthont.

Az elmúlt nyolc évben igyekeztek módszeresen megújítani a régi kórházi kápolnák romjait és újakat létrehozni – jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás az ORFI kórházkápolnájának megáldását követő beszédében. Az esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: az oltári szentség jelenléte egy épületben kisugárzó erő, amely átrendezi a teret és az időt.

Poór Gyula, az ORFI főigazgatója arról beszélt, hogy a kórházkápolnában katolikus, református és evangélikus istentiszteletet, szentmisét tartanak majd, emellett szerződést kötöttek az izraelita hitközséggel is. Az intézményvezető emlékeztetett arra, hogy évente 9-10 ezer fekvő-, és 65-70 ezer járóbeteg fordul meg az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben.