Kórházi vidám nap a koraszülötteknek Miskolcon

Vidámság lufikkal
Vidámság lufikkal - © Fotó: Kozma István
Miskolc – 2011 óta ünnepelik november 17-ét a Koraszülés Világnapjaként, a terminus előtti szülés megelőzését célzó törekvésekre és az évi 15 milliónyi koraszülött életesélyeinek javítására fókuszálva.

A naphoz kapcsolódóan – a világ más országaihoz hasonlóan – Magyarországon is évek óta szerveznek kisebb-nagyobb rendezvényeket. A Koraszülés Világnapjának színe a lila, hiszen a lila a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. Így ezen a napon lila fénnyel világítanak meg középületeket, idén például a miskolci Avasi Kilátó is lilába borult pénteken este.

Az idei november 17-i országos eseménynek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött és Újszülött Patológiai Osztálya és a Segíts Élni Alapítvány is aktív részese volt. A koraszülött osztályt pénteken lila színbe öltöztették és a munkatársak is lila színű pólóban dolgoztak ezen a napon.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

A Koraszülöttek Világnapján a kórház koraszülött és újszülött osztályának dolgozói vidám találkozót szerveztek a koraszülött gyermekekkel és családjukkal. A gyerekek szórakoztatásáról a Réparetekmogyoró Társulat interaktív műsora, illetve a Sajószentpéteri Társastánc Egyesület bemutatója gondoskodott. De láthattak és kipróbálhattak a gyerekek mentő és tűzoltó autót, illetve részt vehettek kézműves foglalkozáson és arcfestésen is.

– ÉM –