Kórházi széfek: a minisztérium szerint nem kell minden ágy mellé

A kórházak menedzsmentjeire van bízva, hogy miként oldják meg a betegek vagyontárgyainak őrzését – mondta el a Független Hírügynökségnek Bálint Orsolya, az Egészségügyi Minisztérium sajtóreferense annak kapcsán, hogy Vas megyében ellentétesen értelmezik a kórházak az ezzel kapcsolatos rendeletet. A tárca szerint nem kell minden ágy mellé széf.

A körmendi kórházban minden betegnek van széfje, Szombathelyen azonban az áprilisi rendeletmódosítás után visszamondták az eredetileg 1100 értékmegőrzőre szóló rendelést, és csak 150-et vettek. Csukás Lajosné, a szombathelyi Markusovszky Kórház gazdasági igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a most vásárolt széfeket osztályokon, elsősorban nővérállomásokon helyezik el, mert szerintük a beteg személyes tárgyainak a biztonságos őrzését kell biztosítaniuk és nem minden betegágy mellé kell széfet tenni. A szemészeti osztályon például egyetlen értékmegőrzőt szereltek fel.

A körmendi kórház azonban minden ágyhoz vett egy széfet, ezeket a betegek szekrényeiben helyezték el. Németh Attila, a Batthyány-Strattmann László Kórház főigazgatója azt mondta, a rendelet erre kötelezi őket, szerinte, ahol nem így tettek, ott nem hajtották végre a jogszabály rendelkezését.

Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló egészségügyi minisztériumi rendelet eredeti és módosított szövege között egyetlen szó a különbség. Az eredeti szöveg úgy szól, hogy a kórházaknak biztosítani kell “minden beteg részére személyes használatú tárgyainak biztonságos őrzésére alkalmas, önálló széf elhelyezését …”.

A módosított szöveg szerint: a kórházaknak biztosítani kell “minden beteg részére személyes használatú tárgyainak biztonságos őrzésére alkalmas széf elhelyezését …”