Kórházi sifonér

Vajon hogy áll anyagilag a megye legnagyobb kórháza, hovatovább a legnagyobb foglalkoztatója?

Napi 2 millió forint mínuszt termel az ország harmadik legnagyobb kórháza, a győri – szól a minapi alaphír, aminek kapcsán feltettük a bevezetőbeli kérdést a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Oktatókórház főigazgató főorvosának, dr. Csiba Gábornak.

Hogy mennyit termel naponta, az, minthogy önállóan gazdálkodó szervezet, maradjon az intézmény titka – szólt a sejtelmes válasz. – A mi kórházunk nem termel hiányt. Annyit mondhatok, a gazdálkodásunk egyensúlyban van. Ugyanakkor, szemben sok más kórházzal, elmondhatom, hogy mi, a számokkal való játszadozás nélkül, valóban megnöveltük 4,5 százalékkal a bértömegünket, s nem is differenciáltunk. Úgy fogalmazok: hitem szerint mind a 2500 dolgozó bérét sikerült megemelnünk. Ehhez persze nem volt elég az OEP-finanszírozásból a HBCS-nkénti (a finanszírozás alapját jelentő pontérték) plusz 2000 forint. A hiányzó pénzt, ami havonta mintegy 7 millió forintot jelent, saját bevételből kell fedeznünk. S ha ezzel fel is éljük tartalékainkat, úgy néz ki, állni tudjuk a következményeit, de ez amúgy is feltétel: fedezetlen kötelezettséget nem lehet vállalni. 

Gázos teher 

A megyei kórház nemcsak nagy foglalkoztató, de nagyfogyasztó is, többek között a gázfelhasználását tekintve.

Az augusztusi gázáremelés havi 2 millió forinttal növelte meg a kiadásunkat, fűtési idényen kívül, hiszen például a melegvízhez, a koraszülött osztály temperálásához is gáz kell. Számításain szerint, ha beindul a fűtés, 5-6 millió forintra rúg a havi költségnövekmény. S bár úgy néz ki, hogy még ezt is ki tudjuk gazdálkodni, elmondható: nincs több a sifonérban. 

Saját zsebből nem megy 

Arra semmi esélyt sem lát Csiba Gábor, hogy az ügyeleti díjakat – saját zsebből – visszamenőleg kifizessék, illetve ha jogszabályi változást vezetnének be, attól kezdve teljes munkaidőként számolják el az ügyeleti időt. Ez mintegy évi félmilliárd forintot jelentene. Az a felvetés is irreális, hogy ,,fizessék ki az önkormányzatok”. 

Óriási tévedés 

Az önkormányzatok feladata az infrastruktúra biztosítása, a renoválás, a felújítás. Tévedés, hogy a kórházak részére az önkormányzat bérjellegű juttatást ad. Épp ezért volt félrevezető az az információ is, miszerint az önkormányzatok megkapták a közalkalmazottak béremelésére a 3 milliárd forintot, tehát megvan a kórházi béremelésre a fedezet. E szempontból a kórházak nem tartoznak egy kalap alá az iskolákkal, a kultúrházakkal, könyvtárakkal – tartotta lényegesnek tisztázni dr. Csiba Gábor.

Sz.K.