Kórházi kosztot kapnak a makói gimisek – lehet diétás ebédet is kérni

Szeptember elejétől kórházi kosztot kapnak a makói gimnazisták. Így egészségesebb ételeket tudnak biztosítani a tanulóknak és a kórház költséget takarít meg.

Emellett jól járnak a helyi kistermelők is, hiszen az alapanyagokat, pl. zöldségeket tőlük vásárolják az étkeztetéshez – erről közleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtószolgálata. Korábban Kecskemétről oldották meg az étkeztetést. Nemcsak a fenntartó megye, hanem mindenki számára fontos az, hogy a gyerekek egészséges ételekhez jussanak nap, mint nap – mondta el az együttműködés aláírását követően Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Hozzátette, ráadásul egész Európában felértékelődött a helyi termelők szerepe, és ez egy jó példa arra, hogyan lehet úgy kihasználni a lehetőségeket, hogy az mindenkinek jó legyen.<br /><br />Az alelnök arról is beszélt, hogy bár az élelmezés költségei körülbelül ugyanannyiba kerülnek a József Attila Gimnázium számára, mint korábban, de egészségesebb étkezést tudnak a tanulóknak biztosítani, hiszen a helyi ellátás miatt az ételeket nem kell melegíteni, ami jelentős energia-, és ezáltal pénz megtakarításával jár.<br /><br />A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház – Rendelőintézet főigazgatója elmondta, ezzel a kórház tovább erősíti és a korábbiaknál jobban kihasználja gazdasági potenciálját. Baráth Lajos hangsúlyozta a diákok biztosan egészségesen, a szükségleteiknek megfelelő módon táplálkoznak, ráadásul a rendelkezésre álló 30 féle diéta (diabéteszes, vegetáriánus, lisztmentes, tej- tojásmentes) segítségével gyógyélelmezés is működik, tehát a nem egészséges diákok is olyan ebédet kapnak, ami a számukra minden szempontból megfelelő.

A kórházból az első három napon 200 adag ebédet vittek a gimnáziumba, a tanév negyedik napján ez a szám már 220 lesz, ami azt mutatja, hogy elégedettek az új konyha főztjével a diákok.

Júliusban döntött a Csongrád Megyei Önkormányzat arról, hogy a gimnázium és az iskola étkeztetését összevonja, szeptemberi ülésen pedig 1,5 millió forint biztosításáról határoztak a képviselők a kórház számára, szállítóedények és főzőüst vásárlására. Ezekben az edényekben az ebéd 3,5 órán át friss marad, tehát nem kell melegíteni, mielőtt a gyerekek elé kerül.
hirdetés


hirdet�s