Kórházfinanszírozási szerződések – nem kér halasztást az egészségügyi bizottság

Nem kéri az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a kormánytól, hogy tolják el az új kórházfinanszírozási szerződések aláírásának határidejét. Ezt Mikola István, a testület fideszes alelnöke javasolta a grémium szerdai ülésén. A tagok többsége azonban leszavazta az indítványt.

Az új finanszírozási szerződéseket április elsejéig kell aláírni az intézményeknek, majd visszaküldeni azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Több politikus, köztük önkormányzati vezetők, a napokban arra hívták fel a figyelmet, hogy a határidő szűkös, bizonyos intézmények meg sem kapták még a tervezetet, így arról nem tudnak átgondoltan dönteni.

Mikola István is erre hivatkozott a bizottság szerdai ülésén, és ezért javasolta a határidő eltolását. Kökény Mihály, a testület szocialista elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az április 1-jei határidőt törvény rögzíti, annak megváltoztatásához a parlament jóváhagyása kellene.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy átmeneti finanszírozásra, és ezen belül kevesebb pénzre számíthatnak azok a kórházak, illetve kórházfenntartók, amelyek április 1-jéig nem írják alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új finanszírozási szerződését. Ezen intézmények attól a lehetőségtől is elesnek, hogy a kedden kiírt, 7 és fél milliárd forintos kórházi struktúraátalakítási pályázaton részt vehessenek – tette hozzá.