Kórházbúcsúztató demonstrációt tartottak a BM Kórháznál

Három-négyszáz ember gyűlt össze péntek délután Budapesten, hogy elbúcsúztassák a Városligeti fasorban álló BM-kórházat. A főleg az intézmény alkalmazottaiból álló demonstrálók azért gyűltek össze, mert továbbra is bizonytalan, hogy mi lesz a sorsa az itt kezelt betegeknek és a 980 dolgozónak. Egy biztos, a kórház épületét július 1-ével mindenkinek el kell hagynia – mondta a Független Hírügynökségnek Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján a BM kórházat beolvasztják az Állami Egészségügyi Központba, a Honvéd, a MÁV és a Szabolcs utcai kórházzal együtt. Az összevont egészségügyi komplexum a Honvéd Kórház nemrég elkészült új épületegyüttesében kap helyet. Március 10-én az egészségügyi miniszter levélben ígéretet tett, hogy a július 1-vel felálló új egészségügyi központ a BM-kórház összes igényjogosult betegét átveszi, és a belügyi dolgozók járóbeteg-szakrendelését is megtarthatják az új intézményben.

A BM Kórház dolgozói akkor úgy gondolták, a miniszter ígérete azt jelenti, hogy a Városligeti fasor központi épületet megtarthatják és a vártnál kevesebb kórházi dolgozó kerül az utcára. A Miniszterelnöki Hivataltól pénteken kézhez kapott levél azonban azt tartalmazza, hogy teljesen bezárják az épületet, az ingatlant a Kincstári Vagyonkezelő veszi át. A 980 dolgozót pedig május 1-én a lehetséges csoportos létszámleépítés miatt bejelentik a Munkaügyi Központba – mondta el a főtitkár.

Nem valószínű, hogy bárkit is átvesznek majd az összevont intézménybe. Pénteken, mint egészségügyi szakdolgozó jelentkeztem munkára a Honvéd Kórházban, ahol közölték velem, hogy nincs állás, már minden státuszt betöltöttek – közölte Bárdos Judit.